Mikófalván zajlik az élet! A Magyar Falu Program keretében a napokban kezdték meg a Kossuth Lajos utca felújítását, hogy az itt élők és az ide látogatók kényelmesebben és biztonságosabban közlekedhessenek erre. A 850 méter hosszú útszakasz számos fontos pontját érinti a településnek, köztük egy szebb külsőre és új funkcióra váró önkormányzati tulajdonú épületet is.

A megújuló Kossuth úton Fónagy Gergely, a település polgármestere vezetett végig minket.

Ez volt régen a falu központja, s ma is fontos közlekedési útvonal. Ennek mentén található a kovácsmúzeum és a hozzá tartozó csűr. Itt lehet meghallgatni a híres mikófalvi passiójátékhoz kapcsolódó, az ’50-es években az eredeti szereplőkkel rögzített rádiófelvételt, mely által arról kaphatunk információt, hogy milyen is volt a különleges kulturális esemény 1922-ben. Már készülünk a játékok 100. évfordulójára, nagy izgalommal várjuk, hogy visszahozhassuk a jelenbe ezt a csodálatos programelemet. Komplex műsorkínálattal, kiállításokkal, előadásokkal készülünk a jeles eseményre.

A hagyományos tornácos házból kialakított múzeum ad helyet a településtörténeti kiállításunknak, itt jelenítjük meg azokat a tárgyakat és felszereléseket, melyek büszkeségeinkhez, köztük a mikófalvi palóc lakodalmashoz és a pásztorélethez kötődőnek.

A Kossuth úton találjuk a tavaly pályázati forrásból felújított művelődési házunkat és a római katolikus templomot, s innen közelíthető meg a falu fölött a Kálvária-dombon magasodó 3 kereszthez felvezető út és a temető is.

Fónagy Gergely polgármester: a Magyar Falu Program keretében megújuló Kossuth Lajos út fontos közlekedési útvonal, ez köti össze a régi és az új településrészt

A frissen aszfaltozott út mellett áll a kitelepítettek emlékműve, amit hálából állíttattak a leszármazottak a kommunista diktatúra által 1951-1953 között jog- és tulajdonvesztést elszenvedett, Mikófalvára kitelepített 31 budapesti család emlékére. Mikófalva befogadta ezeket az embereket, és azokban az ínséges időkben lakhelyükké is vált a község.

Fónagy Gergely elmondta: a Kossuth úton található sárga tornácos házat már korábban megvette az önkormányzat, s helyi védelem alá került. Mint kiderült, ez helyes döntés volt, mert éppen ez az egyik feltétele, hogy a felújítására pályázhassanak. Volt, hogy a Start mezőgazdasági munkaprogram fóliasátrai álltak itt és a program eszközeit tároltak benne, de a végső cél a turisztikai, tájház-jellegű hasznosítás. Azt szeretnénk elérni. hogy a Szilvásvárad felé tartó turisták egy része álljon meg nálunk, és töltsön el itt egy kellemes napot. A magánszálláshelyeink most zárva vannak, de már alig várjuk a teljes nyitást és a hozzánk betérő vendégeket!

2021. 04. 07.
Kékes Online, Burián Orsolya