A napokban kedvenc biogazdálkodónkkal, Palóc Zitával, a Zitta Pols Birtok tulajdonosával, az egercsehi óvodában terápiás kutyaként dolgozó Liza és Gréti terápiás kutyusok gazdájával beszélgettünk, aki szokása szerint épp a birtokon serénykedett.

Zita az eperágyásokon dolgozott, melyről így számolt be: „Egy régi ágykeretet használtam, az aljára gallyakat tettem, arra pedig érett komposztot. Bakhátakat csináltam, a közüket lemulcsoltam szalmával, ezt az év során majd fokozatosan fel fogom tölteni. Ide tervezem futtatni az eper indáit, s remélem augusztusra már lesz annyi új pici növényke, hogy tovább tudjam szaporítani őket.  A fűszerkertecském is szépen alakul, picike, de nekünk megfelel. Van itt minden, mint a zsibvásárban. Kakukkfű, citromfű, snidling, rozmaring, majoranna, menta, levendula, orvosi zsálya, oregánó és tárkony. A kert másik részén van egy nagy tő lestyánom, és izsópom. Ezekből a fűszernövényekből nem szoktam eladni, nem is nagyon van rá igény. Így mindenből pár tő bőven elég a család ellátására.”

Zita és Liza az egercsehi óvodában tart segítő foglalkozásokat

Faggatózásba kezdtünk, mert bevalljuk, mi eddig nem ismertük az izsópot. És milyen rosszul tettük!

Zitától megtudtuk: az izsóp egy évelő, a tövénél fásodó, félig örökzöld félcserje, mely kiváló legelőt biztosít a méheknek. Szokták alacsony sövénynek vagy térelválasztónak is ültetni, egymástól kb. 30-45 cm tőtávolságra, hasonlóan a levendulához. A káposztaféléknek jó társ-és védőnövénye, elriasztja és magához vonzza a kártevőket, például a káposzta- és répalepkéket. Szőlőtőkék közé is érdemes telepíteni, szintén rovarűző és mézelő – beporzókat magához vonzó – hatása miatt. Díszként száraz virágcsokor is jól mutat belőle. Szaporítása többféleképpen történhet: magról, dugványozással és ősszel tőosztással. Én az egyszerűség kedvéért az utóbbit szoktam választani.

Az izsópbokor nyomokban segítő kutyát tartalmaz! 🙂 Modell: Liza. Fotó: Palóc Zita

Az izsóp gyógynövény vagy fűszernövény?

Jómagam mindkét módon használom. Gyógynövényként a szárított leveleiből készítek teát, ismert antibakteriális hatása miatt főként a hurutos, megfázásos időszakban elsősorban megelőzés gyanánt. A már kialakult betegségnél is jól enyhíti a tüneteket, ilyenkor hurut-, és nyákoldóként fogyasztjuk a teáját. Receptem a következő: 3 dl vízbe 1 teáskanálnyi szárított izsóp levelet teszek, azt felforralom és 10 percig állni hagyom, majd leszűröm. Ajánlják még görcsoldónak, gyomor-és bélrendszeri panaszokra, és néhány hólyagtea-keverékben is megtalálható. A kisebb hámsérüléseket frissen lecsípett hajtásából készített borogatással helyre lehet hozni. Vérnyomásemelő hatása van, ez az extrém alacsony vérnyomásomra nekem jó, de magas vérnyomással küzdő inkább ne igyon izsóp tartalmú teát.

A méhek is imádják az izsópot. Fotó: Pixabay, Lucian Aeris

Fűszerként viszont sosem szárítom meg, frissen szedett ágacskákat – leveleket és virágokat – használok. A „nehéz” ételeknél segíti az emésztést. Különféle salátákba, legjobban a burgonya, zeller és petrezselyemmel jól kombinálva érződik ki az érdekes kicsit kesernyés mentás íze. Túróból, sajtból, vagy vajból zöldkrémeket is készítek néha. Az egyik kedvencem a mediterrán sajtkrém, mely izsópot, rozmaringot, oregánót, tárkonyt, kakukkfüvet, metélő-és fokhagymát tartalmaz.

Ha otthon termesztenénk fontos, hogy leginkább napos helyre ültessük, talaj szempontjából az áteresztő, köves, meszes talajokat kedveli, az agyagos vagy vályogos talajon nem fejlődik szépen. Tavasszal érdemes visszavágni az elszáradt ágacskákat, és komposzttal trágyázni. Ifjítani ősszel érdemes, viszont ha a szezon során az elvirágzó hajtásokat levágjuk, a növény újakat fejleszt helyette. Júliustól virágzik, nekem kék virágú van, de létezik piros és fehér változatban is.

Ki fogjuk próbálni!

Zita közben már nézegetem a virágba borult almafáiban gyönyörködik. A biokert különös karaktere a kerítés mellett álló „csakazértis almafa”, mely nem más, mint egy vadalmafa, ehetetlen, savanyú a terméssel. Már a villám is belecsapott, kettétört, félig kiszáradt, de mégis élni akart, innen származik a neve is. Hát hagytam, s lám meghálálta – mondja Zita. Jó búvó- és fészkelőhely, termése az állatok számára első osztályú.

Virágban a nagy túlélő “csakazértis almafa”. Fotó: palóc Zita

2021. 05. 06.
Kékes Online, Burián Orsolya
Kiemelt fotó: Pixabay, Marina Pershina