Baku, a puma társra lelt, megérkezett ugyanis várva várt párja, Bella, akivel – ha minden jól alakul – családot is alapíthatnak. Az újdonsült lakóról, és a zoo nyári programjairól is beszélgettünk Barcai Henriettával, az állatkert tulajdonosával.

Nagy az öröm a nagymacskáknál. Hogyan fogadta Baku Bellát?

A hím pumánk, Baku két éve érkezett, azóta sajnos magányosan élte mindennapjait. Természetesen mi az elején megígértük, hogy amint lehetőségünk lesz rá, hozunk mellé egy társat, de a járványhelyzet miatt sajnos ez tolódott. Végül tavaly decemberben kaptuk meg Szlovákiából párját, a hároméves nőstényt, Bellát. Az összeszoktatás egy hétig tartott, azóta együtt vannak a kifutón, s láthatóan élvezik egymás társaságát.

Mennyire nehéz a pumák, vagy egyáltalán a nagymacskák összeszoktatása?

A nagymacskákról – kivéve az oroszlánokról – tudni kell, hogy magányos állatok, állatkerti körülmények között azonban lehetnek együtt, de csak párban. Általában zökkenőmentes az összeszoktatásuk, a cél pedig az, hogy jól kijöjjenek, s együtt szülővé váljanak.

Hosszú szünet után május 1-jén ismét kinyílt az állatkert kapuja a látogatók előtt. Mik a tapasztalatok?

Látogatóinknak ezúton is szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a védettségi igazolvány megléte elengedhetetlen az állatkertbe való belépéshez. Az első hétvégén nem volt nagy tömeg, de az azt követő szombaton és vasárnap már bátrabban jöttek az érdeklődők. Szerencsére az okmány miatt eddig semmilyen probléma nem volt, mindenki tudomásul veszi, hogy szükséges, s a jegyvásárláskor automatikusan mutatják is a vendégeink. Jó hír, hogy egyre több óvoda, iskola jelezte látogatási szándékát, úgyhogy bízom benne, hamarosan egyre többen jönnek el hozzánk.

Vannak már tervek, programok a nyárra?

Május 23-tól engedélyezettek a kirándulások, úgy tervezzük, utána indulnak a programjaink. Azonban a látványetetéssel egyelőre várni fogunk, ezeket csak később tartjuk meg, hiszen egy-egy ilyen esemény csoportosulással járna.

A koronavírus-járvány miatt tavaly novemberben bezártatok. Hogyan sikerült átvészelni ezt az időszakot, hogy vagytok most?

Bizonyára az olvasók is emlékeznek rá, februárban nehéz helyzetbe kerültünk, elfogytak a tartalékaink, ezért felhívást tettünk közzé, melyben arra kértük az állatkert kedvelőit, támogassanak minket lehetőségeikhez mérten. Nagyon hálásak vagyunk, hiszen rengetegen meghallották a segélykiáltásunkat, a térség országgyűlési képviselője, Horváth László márciusban olyan összeggel támogatta a vállalkozást, ami egy hónapig fedezte az állatkert összes lakója számára szükséges táplálék költségét. Közbenjárására 5 millió forint támogatás érkezett Mátrai Erőműtől az állatkert számlájára, ez óriási segítséget jelentett. De sorra jöttek a felajánlások magánemberektől is, mi pedig a legapróbb segítségért is végtelenül hálásak vagyunk! Nem lehet elégszer köszönetet mondani mindenkinek, aki mellénk állt és támogatott minket! Örülünk, hogy ismét kinyithattuk az állatkert kapuját, s abban bízunk, rövidesen minden visszaáll a régi kerékvágásba.

 

2021. május 15.

Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött, Gyöngyösi Állatkert Facebook oldala