A Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskolába is visszatértek a felsősök hétfőn. A gyermekek és tanáraik is nagyon várták már, hogy hosszú hónapok után végre ismét együtt tanulhassanak. Az élet azonban a kényszerpihenő alatt sem állt meg, az intézményben ugyanis javában zajlik térségünk egyik legnagyobb iskolafejlesztése zajlik.

Hétfőn reggel 8 órakor nemcsak az alsósokat, a felső tagozatosokat is órára hívta a csengő a péterkei iskolában. A kötelező testhőmérséklet-mérés és a kézfertőtlenítés után hosszú hónapok után a felsősök is beülhettek az iskolapadba. Braun Péter, az intézmény igazgatója azt mondja, a diákok és kollégái is nagyon örültek a viszontlátásnak.

Örömre azonban nem csak ez ad okot, ahogyan arról korábban már beszámoltunk, 2020 októberében indult az a 600 millió forintos beruházás, amelynek köszönhetően kívül belül megújul a pétervásárai általános iskola. A munkálatok jól haladnak, az épület nyugati szárnyában még januárban átadták az új tantermek szinte mindegyikét. Braun Péter igazgató kérdésünkre elmondta, a korszerű fűtési rendszer is elkészült, megújult a villamoshálózat is, melynek köszönhetően ledes világítást kaptak a termek, új ajtókat helyeztek el, de több helyiségben kicserélték a padlóburkolatot is. Az épület keleti szárnya is új ruhát öltött, szaktantermek, irodák újultak meg, s a tanári szoba is kész.

Egy rendezvényterem kialakítása zajlik még, ezen kívül már csak apró szépítések váratnak magukra – mondja az igazgató. Hozzáteszi: egy új, háromszintes szárnnyal is bővül a már meglévő épület, ennek alapozása, zsaluzása még 2020 végén elkezdődött, jelenleg szerkezetkész állapotban van, s már készülnek a válaszfalak.

Új termek, közösségi terek, szertárak, egy könyvtár kap majd itt helyet, de az intézmény régi álma is valóra válik, hiszen az akadálymentes épületben egy 100-120 fős étkező és egy melegítőkonyha is lesz a földszinten. Mindezek mellett az udvar is komoly változáson megy át, a diákokat egy 200 négyzetméteres, multifunkciós sportudvar várja majd rekortán borítású pályával és védőhálóval. Ez utóbbi lesz a felújítás utolsó lépése, várhatóan idén ősszel pedig már átvághatják a nemzeti színű szalagot a projekt zárásaként.

Braun Péter kérdésünkre arról is szólt, folyamatosan bővül a tanulók létszáma, fennállásuk óta először három első osztályt is indítanak majd a következő tanév szeptemberében. Jó esély van arra, hogy a 2021/2022-es tanévet már közel 400 gyermek kezdje meg az intézményben. Az igazgató úgy fogalmazott: iskolájuk vonzó a helyiek és a környékbeli településeken élők számára is, a felújításnak köszönhetően pedig a Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskola lesz az egyik legkorszerűbb intézmény a térségben.

 

2021. május 15.

Korepta Lilla

Fotó: beküldött, Varga Csaba