Május utolsó vasárnapján a gyerekeket ünnepeljük hazánkban. A legtöbb helyen a jelenlegi helyzet miatt csak júniusban rendeznek nagyobb ünnepeket, mi most felidézzük, honnan eredt az ünnep, és mutatjuk azt is, milyen különböző napokon ünneplik ezt a nagyvilágban.

A rendszerint már nyári meleget tartogató utolsó májusi vasárnap sok helyen önfeledt hancúrozással, játékokkal telik, népes rendezvényekre invitálják a gyerekeket koncertekkel, kézműveskedéssel. Ebben az évben még várnunk kell kicsit ezekre a pillanatokra, de több helyen júniusban megrendezik a  gyerekek ünnepét.

Miért május utolsó vasárnapja a gyermeknap?

Magyarországon az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére már a 20. század első évtizedében is rendeztek gyermeknapot, ha nem is minden évben. Edelsheim-Gyulai Lipót egyesületi elnök 1909-ben már arról számolt be, hogy míg 1906-ban 46, 1907-ben már 612, 1908-ban pedig 2262 vidéki város és község vett részt a gyermeknap megünneplésében. Az 1920-as években vált rendszeressé, hogy május vagy június valamelyik napját gyermeknappá nevezték ki. 1931-től már egy egész hetet szenteltek a gyermekeknek, többnyire május első felében, egészen 1943-ig Nemzeti Gyermekhét néven. Ezt követően a háborús helyzet lehetetlenné tette a megrendezést. A háború végével a kommunizmus térhódításának ez az ünnep is áldozatul esett. 1947-ben május 4-től tartottak gyermekhetet. 1948-ban már a Magyar Nők Demokratikus Szövetsége rendezett Országos Gyermekhetet júniusban. 1948 novemberében a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai tanácsülésén úgy határozott, hogy a jövőben júniusban gyermeknapot rendeznek. A női szervezet elsődleges célja a háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítése volt a keleti blokk országaiban. A fenti határozatnak megfelelően Magyarországon 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azt követően pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezik meg. Az ünnepet eredetét Törökországhoz kötik, 1920-ban rendeztek először ilyen napot, igaz, akkor áprilisban, majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben június 1-jét jelölték ki gyermeknapnak.

Érdekes, hogy szeptember 20-a is a Gyermekek Világnapja, melyet az UNICEF és az ENSZ szervez. Ennek célja, hogy a fejlődő országok gyermekeinek támogatására hívja fel a figyelmet. Gyermeknapból nem lehet elég, így van még Nemzetközi Televíziós Gyermeknap, melyet az UNICEF és a Nemzetközi Televíziós Akadémia hirdetett meg, december második vasárnapján elsősorban gyerekeknek szóló műsorokat adnak a csatlakozók. De mutatunk még egy napot, 1959. november 20-án az ENSZ elfogadta a gyermekjogi nyilatkozatot, ezért az ENSZ szerint a gyereknap erre a napra esik. Nálunk a Gyerekjogok világnapja néven fut, amikor is a legtöbb hivatal megnyílik a kiskorúak előtt. Nem véletlen, hogy több mint húsz ország ezen a napon ünnepli a gyermekek napját.

Érdekességek a Föld országaiból

Annyira nem egységes a gyermeknap, hogy országonként eltérő napokon, eltérő hagyományokkal rendezik meg. Ugorjunk rögtön a Távol-Keletre, Japánban 1948-óta nemzeti ünnep és egyben munkaszüneti nap a gyermeknap, amit május 5-én rendeznek meg, és ilyenkor hagyományosan a családok papírsárkányt röptetnek. Mintegy félszáz országban június elseje a gyerekek napja, ezek közé tartozik többek között Albánia, Bulgária, Kína, Csehország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Románia, Lengyelország, a távolabbi kontinensekről Vietnam, Fülöp-szigetek. Norvégiában azonban május 17-e, míg Németországban szeptember 20-a ez az ünnepnap. Utóbbi nap eredetéről fentebb írtunk. Indiában november 14-én ünneplik Jawaharlal Nehru születésnapját, a független India első miniszterelnökének 1964-ben bekövetkezett halála óta a gyerekek napja is. „Chacha Nehru”, azaz Nehru bácsi ugyanis különösen nagy figyelmet fordított a gyerekekre és hangsúlyozta, hogy milyen fontos szeretetet adni nekik, mivel ők India jövője. Új-Zélandon március első vasárnapján tartják a gyermeknapot. A gyerekeket „taonga”-nak nevezik – ez kincset jelent maori nyelven – és ezen a napon együtt lehet a család. Az Amerikai Egyesült Államokban júniusban tartják az ünnepet. Az Egyesült Államokban az első meghirdetett gyereknap 1856-ban volt, amikor egy keresztény lelkész Massachusettsben egy vasárnapot szentelt minden évben a gyermekeknek. Azóta sok más felekezet is elkülönítetten ünnepelt egy napot minden évben a gyermekek tiszteletére. 2001-ben, George W. Bush elnök bejelentette, legyen a Nemzeti Gyermeknapi megemlékezés június első vasárnapja minden évben. Dél Amerika két országában, Argentínában és Peruban augusztus harmadik vasárnapja vált hagyománnyá a gyereknap. Ahogyan említettük november 20-án több országban tartják a gyermeknapot, így a görög, francia, finn, horvát, spanyol, svéd gyerekeket ezen a napon ünneplik.

Végül néhány szép gondolat a gyermekekről

A gyermektársaság gyógyír a lélekre.

Az anyák gyerekeik kezét csak egy ideig fogják, de a szívüket mindörökké.

Egy gyermek élete olyan, mint egy papírlap, melyen minden arra járó nyomot hagy.

Lehet, hogy elfelejtik, mit mondtál nekik, de soha nem fogják elfelejteni, hogy hogyan érezték magukat szavaidtól.

A gyermekmosoly olyasmi, mint a tetoválás: örökre szóló műremek.

Három olyan dolog van, amelyet mindig eltanulhat a felnőtt a gyerektől: hogy kell ok nélkül örülni, hogy kell mindig valamilyen foglalatosságba merülni, és hogy kell kíméletlenül kiharcolnia magának azt, amit ő akar.

Pilinszky János szép soraival zárjuk a gyereknapi emlékezésünket

A gyepet nézem, talán a gyepet.
Mozdul a fű. Szél vagy zápor talán,
vagy egyszerűen az, hogy létezel
mozdítja meg itt és most a világot.

 

 

2021. május 30.

Kápolnai Nagy Ágnes