A pandémiás időszak nem csak a hétköznapi embereket viselte meg, hanem a zenész szakmát is. A domoszlói kötődésű ROAD zenekar háza táján azonban nem volt unalmas ez az időszak, hiszen a napokban új lemezzel jelentkezik a rock élet egyik kimagasló csapata. Molnár Mátéval beszélgettünk az új lemezről, tagcseréről és az idei tervekről.

Márciusban jelentettétek be, hogy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a csapat. 17 év után Erik és a ROAD zenekar útjai elválnak. Miért született meg ez az elhatározás?

Már egy ideje érlelődött bennünk közösen ez a döntés. Nyilvánvaló, hogy 17 év után az ember életében lehetnek olyan gondolatok, hogy más téren próbál szerencsét, másfelé sodorja az élet, mást szeretne kipróbálni. Közös megbeszélés után barátságban váltunk el Erikkel. Ezután érkezett Tóth Tomi, aki Budapesten tanít, mint dobtanár és ezen felül sok zenekarnál volt beugró dobos. Most márciusban leültünk vele, átbeszéltük a dolgainkat, és arra az elhatározásra jutottunk, hogy megpróbáljuk együtt folytatni
azt, amit mi 17 évvel ezelőtt elkezdtünk.

Hogyan vészeltétek át a pandémiás időszakot? Ahogy látjuk, azért nem unatkoztatok.

Igazából nem unatkoztunk a pandémia első felében, lemezkészítéssel töltöttük el az időt, volt mit csinálni bőven. Tavaly nyárra is jutott pár koncert, de aztán behúzták a kéziféket. Április vége volt a határidő, amikor le kellett adni a lemezt, mi addig dolgoztunk rajta, újrajátszottunk részeket, újraénekeltünk, átírtunk. Ha visszatekintek, akkor az az időszak, ameddig be nem jelentették, hogy újra indulhatunk, az egy kicsit megterhelő, kellemetlen volt.

Mi volt az az egy dolog, ami a legjobban hiányzott ebben az időben?

Ha csak egyet kellene kiemelnem, akkor a koncertek. Mi egy aktív koncertező zenekar vagyunk, szóval ez a kényszerpihenő annyira nem esett jól nekünk.

Május 9-én debütált Az igazi testvér című dalotok, ami a június 11-én megjelenő SENKI KEDVÉÉRT NEM FÉKEZÜNK című lemezen kapott helyet. Mesélj az új lemezről!

Ez egy speciális lemez, hiszen itt két dobossal is dolgoztunk. Volt rá bőven időnk, amit mi jól ki is használtunk. Másfél évig készült az album, 13 dal szerepel rajta a tervek szerint, amelyek közül az „Igazi testvér” című, ami egy picit gondolkodósabb, nem egy tipikus koncert nóta lett, hanem sokkal inkább egy érzelmi töltetet kapott. Szerintem mindenki magáénak tudhatja a dalt, hiszen arról szól, hogy nem kell vér szerint testvéreknek
lennünk, ha megtalálják az emberek a közös hangot, a közös dobbanást vagy a közös hullámhosszt. Sokkal inkább tudnak egy szoros testvéri kapcsolatba kerülni ezek az emberek, mint azok a vér szerinti testvérek, akiknek nem sok közük van egymáshoz.
Az életben nagyon fontosak a szoros emberi kapcsolatok. Kell lennie az életünkben olyan személynek, akire minden helyzetben számíthatunk. Esendők vagyunk, sok az akadály, de
ha a megfelelő társ mellettünk van, akkor ezeket könnyebben tudjuk átugrani. Már nagy izgalommal várjuk a lemezbemutató koncertet, amely június 22-én a Barba Negra-ban lesz. Hetek óta készülünk rá. Ízelítőt adunk a közönségnek az új lemezből is, de nem az egészet visszük még színpadra, fontos, hogy előbb megismerje a közönség. Egy Best of koncerttel készülünk, azokkal a dalokkal, amelyek ránk jellemzők. Nagyon sok régi kedvencet előveszünk majd…

Ha már koncertszezon, hol és mikor láthat benneteket még a közönség?

A június 22-i Barba Negra után az is tervben van, hogy július második felében Gyöngyösön is találkozunk majd, de ez még most csak terv. Sokszor azon nevetünk, hogy mostanában a fix időpont az, ami már elmúlt. Koncertek tekintetében a Facebook oldalunk nagyon jó platform, hiszen ide mindig kiírjuk, hogy mikor hol leszünk láthatók.

 

2021. június 17.

Kékes Online

A cikk a Maxi Rádióval együttműködésben készült.