Egész napos programot kínált a Muzsikál az erdő Abasáron, mutatjuk, mennyi érdekességet láttunk, hallottunk.

Műemlékek nyomában

A délelőtti program a Kapásháznál kezdődött, a 18. század végén épült házban helytörténeti emlékek mellett a szőlőművelés eszközeivel és történetével ismerkedtek a látogatók. Az érdekes idegenvezetés során megtudtuk, hogy a tiszta szoba vetett ágyának magassága jelezte egykor, mennyire módos gazda. Amikor a lányos házhoz kérő érkezett, előfordult, hogy a háziak apró furfanggal megemelték a dunyhákat, kukorica csuhé is került bele, így aztán egy idő után a legények megtapogatták ezeket, biztosan libatollal tömött a dunyha, vagy „zörög”, azaz nem igazi. A háromosztatú házban a konyhában féloldalas szabadkémény látható tüzelőpadkával és a sütés-főzés eszközeivel. A már említett tiszta szobában – melynek ablaka mindig utcafrontra nézett – párhuzamosan két ágy valamint csonka alakú búbos kemence kapott helyet.

A Kapásháztól már Kazsu Attila polgármester kalauzolta tovább az egyre népesebb érdeklődőket. Az abasári ásatáshoz már mintegy 150 látogató érkezett, ahol az elmúlt hónapok ásatásának eredményeiről és a történelmi múltról mesélt a polgármester. Az ásatás iránt folyamatosan hatalmas az érdeklődés, sokan kíváncsiak az egyedülálló és páratlan munka eredményére. A forróság után jólesett a séta a történelmi pincében, majd innen a római katolikus templomba vezetett a program.

A Szent Péter és Pál tiszteletére szentelt templomot Dr. Komjáti Zoltán Igor történész mutatta be a látogatóknak. A templom története és a freskók mellett a látogatók megnézhették az eredeti fából faragott Szent Péter és Szent Pál szobrokat, jelenleg a kőmásolatok a templom mellett állnak. Különleges értéke a templomnak a 18. századi Mária szobor, melyet körmenetben vittek a hívek. A freskókra visszatérve az egyiken Aba Sámuel látható, míg a másikon Szent Péter, amikor megkapja a mennyek kulcsát. Szent Péter körül a freskó négy sarkán a négy evangelista fedezhető fel.

Túra és koncert

Kora délután két túra is indult a Szent Anna kápolnához, az egyik Mátrafüredről Szuromi László nyugalmazott erdész vezetésével, a másik Abasárról. A tűző napon is több mint húszan vállalkoztak arra, hogy a Szent Anna kápolnáig felgyalogoljanak. A túrát Szabó Lajos erdőmérnök és Kazsu Attila Abasár polgármestere vezette, az út során a szőlőoltványokról, az erdő fáiról, a helyi természeti értékekről meséltek a kirándulóknak. A Szent Anna kápolna kedvelt kirándulóhely, a kápolnát báró Bossányi Gáspár alapította 1768 körül, ő gondoskodott a kápolna bútorzatáról is, az oltárt, az Oltáriszentség tartóját, a padokat, az orgonát és a kisharangot az ő költségén vásárolták meg. A kegyhelyet Máriássi Sándor püspök szentelte fel. Az egyházközség 1797 óta ünnepelte hivatalosan a Szent Anna napi búcsút a kápolnánál.

A Szent Anna kápolna melletti erdei pihenőhelyen a helyiek abasári borokkal kedveskedtek a programra érkezőknek. Ahogyan a Muzsikál az erdő más rendezvényein is, sokan pléden, gyékényen ülve hallgatták a műsort. A gyerekeknek kézműves foglalkozásokkal készültek, a legnagyobb sikert a fafaragás aratta. Délután öt órakor kezdődött a hivatalos program, Kazsu Attila polgármester köszöntőjében elmondta, öröm itt lenni, hiszen ebben az évben ez az első programja a településnek. A természet szeretete, megóvása valamennyiünk közös érdeke, így jó látni, hogy ilyen sokan eljöttek, és nap során is folyamatosan érkeztek az érdeklődök, akik szerették volna megismerni a település értékeit. A zenei programban az In Medias Brass rézfúvós quintett játszott, majd Szokolay Dongó Balázs és Fábry Géza műsorát élvezték a látogatók. Visszaúton a lemenő nap fényében lévő Szent Anna kápolna és az árvalányhajban úszó domboldal a Kékessel hangulatos lezárása volt egy tartalmas és gazdag programnak.

 

2021. július 10.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Czímer Tamás