Szombaton 14 órától kitárják kapuikat az abasári pincészetek, hat helyszínen kóstolhatjuk majd az ott készülő borokat. A Kővágó pince egyik tulajdonosával, Dér Beátával a GastroArt rendezvényen találkoztunk, ahol mesélt a hétvégi programról és a pincészetükről is.

Már két évvel ezelőtt is megrendezték Abasáron a Pincéről pincére programot, akkor két alkalommal is várták a vendégeket, sajnos az elmúlt évben nem lehetett örülni a programnak, ám idén nagyon készülnek a település borászai. Beáta kérdésünkre elmondta, a hétvégén valamennyi pincészetben megvásárolhatjuk azt az üvegpoharat, amiben az egyes pincészetekben tetszőlegesen lehet válogatni a borokból. A rendezvényen minden nyitva levő pincészet a Pincesoron fog kinyitni.

Dér Beáta elmondta, szerencsére a vendégek már visszatértek, pincészetükbe folyamatosan érkeznek a kisebb baráti társaságok borkóstolóra. Egyelőre a szervezett csoportok még nem, inkább a kisebb 15-20 fős társaságok a jellemzőek, de örömteli, hogy nyár végéig biztosan nem lesz szabad hétvégéjük. Beáta és testvére, Norbert 2013-ban kezdett el a családi gazdaságban dolgozni, akkor még tanulmányaik mellett. Négy éve főállásban állnak helyt a pincészetben, ő a marketing feladatokat és az értékesítést, vendéglátást viszi, Norbert a szakmai munkát irányítja, végzett szőlész-borász mérnök. Beáta Dániában folytatta marketing tanulmányait, de mint mondja, olyan gyorsan és dinamikusan változó a marketing szakma, hogy a megszerzett tudást folyamatosan kell frissíteni, hiszen akkoriban még messze nem volt például ilyen meghatározó a közösségi felületeken való megjelenés.

Érdekességként megtudtuk, sok olyan visszajáró vendégük van, akik Abasáron a laktanyában teljesítettek szolgálatot, és a mai napig úgy érkeznek, hogy abasári rizlinget szeretnének. Ilyen márkanév természetesen nincs, de az abasári olaszrizling a köztudatba így került be. Az olaszrizling kétségkívül az egyik legnépszerűbb terméke a Kővágó pincének is, aminek sajátossága, hogy 50-50 százalékban ászokhordóban és tartályban érlelik, majd később kerül összeházasításra. Boraik közül az édes Zengőt kedvelik sokan, és a Tölgyes Rosé az a termék, amit valaki vagy nagyon megszeret, vagy elutasít. Ennek oka egyediségében rejlik, a rosét ugyanis tölgyfahordóban érlelik.

Érdemes tehát felkerekedni hétvégén, hiszen már az 1040-es évekből származó írásos emlékek említik, hogy az Aba nemzetség birtokainak jobbágyai szőlőműveléssel foglalkoztak. Az abasári bor egyedi ízét és zamatát a Mátraalján, a Sárhegy déli lejtőinek kitűnő klímája, valamint a szőlőterületek andezit és riolit vulkanikus talaja adja meg.

Kedvcsinálóként álljon itt két szép idézet a borokkal kapcsolatba:

“A gonddal, lélekkel elkészített bor nagy varázsló. Ha kiszabadul a palackból, vigyázz: ura légy ne szolgálója! A bor kíméletlen magaddá tesz. Beléd lát, titkaidat leleplezi, álarcodat leszaggatja, nyelvedet könnyelművé oldja. Lazává tesz és hűvös csókjaival elsimogatja a ráncokat. Megcsal. Tartózkodón szeresd, akkor hűséggel kísér utadon. Megédesíti a pillanatokat, ragyogó aranyfénybe vonja az emlékeket, könnyíti terheidet, ünneppé szenteli estéidet. fényt hoz, meleget. Dimenziókat ad életednek.” (Krúdy Gyula: Az úriember akinek szőlővirág szaga volt)

“A rizling olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban: összeköti az emberi dolgok mélyebb értelmét….A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebb egy pohár bor mellett.” (Márai Sándor)

 

2021. július 15.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Orsi Grafika