2021. júliusának utolsó napján Veres József vezetésével zarándokcsoport indult el Tarnaszentmáriáról Bükkszékre. Szombati útjuk célja az volt, hogy a Bükkszéken megtalálható Szent Anna parkban tavaly átadott Mária keresztúthoz eljussanak, ezáltal kijelölve azt az útvonalat, amelyen ezután majd sokan elzarándokolhatnak, akik Mária szenvedéstörtének állomásait szeretnék meglátogatni.

A legmesszebb lakó zarándok Nagyvárad mellől érkezett a csoportba, de volt, aki Budapestről jött. A legtöbben Abasárról csatlakoztak, ahol egy imacsoportban a Szentírás olvasása és a közös imádkozás hozza össze a tagokat rendszeresen.

Veres József elmondta azt is, hogy szeptember 3. és 5. között az Eucharisztikus Kongresszus nyitó szentmiséjére 3 napos kerékpáros zarándoklattal fognak Mátraverebély Szentkútról Budapestre indulni, ahova szeretettel várják a jelentkezőket.

Árvai Ferenc, Sirok plébánosa fogadta a délután érkező csoportot a bükkszéki templomkertben, majd szentmisét mutatott be. Prédikációjában elmondta: mindannyian zarándokok vagyunk. Zarándokolni nem mást jelent, mint élni életünket, járni a földi utat.

Az Istentől kapott lélekből és a szüleinktől kapott testből álló ember egy elválaszthatatlan egységben éli a földi életet. Még akkor is, ha ezt az utat az Istennek háttal járjuk, az Isten felé haladunk. Földi életünk útjának végén csak a test szűnik meg létezni, a halál pillanatában a lélek az Isten felé indul tovább. Az Istentől jövünk, őfelé zarándokolunk, és hozzá megyünk vissza.

A mise végén Takács László, a Mária keresztútja állomásainak elkészítője megosztotta a közösséggel, hogy egyszer, rózsafüzér imádkozás után, feleségével való beszélgetés közben Mária életének megpróbáltatásairól elmélkedtek. Az alkotó rámutatott, hogy Jézus születésétől a haláláig Máriának édesanyaként mennyi szenvedést kellett kiállnia. Aztán egy gondolatokkal teli, hajnali órán formálódott meg a fejében, hogyan is hozza létre az egyes stációkat, azok milyen külsőt öltsenek.

A folytatásban a zarándokok a templomtól levonultak a Szent Anna parkba, ahol felfestésre került a Mária út jól ismert jelzése az egyik fára, valamint a korábban már felállított információs táblán is elhelyezésre került az „M” betű.

Dr. Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke a helyszínen Veres József zarándoklatvezetővel együtt festette fel az első jelet, melyet elmondása szerint számos jel fog még követni. A közeljövőben önkéntesek járják le újra az útvonalat, melyen a reggel indult csoport haladt, és ők fogják az út jelzéseit felfesteni a mintegy 18 kilométeres, új szakaszon. A Tarnaszentmárián átvezető Mária út így csatlakozási pont lesz a bükkszéki Mária keresztúthoz. A későbbiekben az útvonal GPS készülékek számára is letölthető változatban elérhető lesz a https://www.mariaut.hu/ oldalon.

A Mária Út jelzésének elhelyezése után a helyiek vendégül látták az egybegyűlteket a közelben, majd mindenki visszatért a templomba. A közösség tagjai újból összegyűlve a nap zárásaként együtt, énekelve imádkozták el Mária szenvedésének stációit. Az egyes állomások között Árvai Ferenc plébános elmélkedéseit osztotta meg velünk. Az elmélkedésekben hallhattunk életről, halálról, családról, magányról, jóról, rosszról, fényről és sötétségről.

Közép-Európa zarándokútja újabb állomással lett gazdagabb. Biztosak vagyunk abban, hogy minden résztvevő számára tartalmas és értékes esemény volt a tegnapi nap. Bükkszékről mi magunk is olyan lelki útravalóval tértünk haza, melyet magunkkal viszünk majd a hátizsákban, bármerre járjuk a világot.

Veres Józsefnek köszönjük a zarándoklatvezetést. Árvai Ferenc plébánosnak a lelki útravalót, Dr. Szabó Tamásnak az egyesület közreműködését, és segítségét, Takács Lászlónak a gyönyörű stációkat, a bükkszékieknek pedig a szívélyes vendéglátást. Isten áldja mindannyiukat!

2021. 08. 01.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter