Több mint két évtizede minden év augusztus első szombatja Mátraszentimre falunapja. Megidézzük a múltat és mutatjuk az idei év kínálatát.

Az állandóságban is a változás. Ez lehetne a mottója Mátraszentimre falunapjának, amit több mint két évtizede rendeztek meg először augusztus első szombatján. Évről évre állandó volt az időpont, erre készültek a helyiek, a több száz vendég, köztük számos üdülőtulajdonos. Ahogyan teltek az évek, egyre népszerűbb lett a rendezvény, a paprikás krumpli főzőversenyre már tavasszal szerveződtek a csapatok.

A jó hangulatú baráti főzések és beszélgetések mellett azonban alakult a program is, hamarosan bővült a szlovák gasztronómia hagyományaival, majd lett belőle gombafesztivál, és szlovák nemzetiségi nap.

Igaz, a gomba nem falunapra nő, ám a helyiek ezt megoldották, ha nem termett gomba, akkor szárírott és fagyasztott gombából főztek. A gombás ételek olyannyira kedveltek lettek, hogy megtartották a programban állandó elemként. A gombaszépségversenyre is évről évre különlegesen szép kreációkkal készültek a jelentkezők.

Természetesen a programból nem hiányozhattak olyan elemek, mint a kézműves bemutatók, helyi termelők bemutatkozása, az esti koncertek, a tűzijáték, és az éjfélig tartó utcabál.

A sokak által várt Mátraszentimre Falunap kényszerűen hiányzott az elmúlt évben, ám a két évvel ezelőtti eseményre érdemes röviden emlékezni. 2019 augusztusában már tudni lehetett, hogy a települést negyedszázadon átvezető polgármester, Stuller András a jövőt unokáinak szeretné szentelni. Számára is meglepetés volt, amikor a programban a színpadra hívták, hogy átadják neki a település díszpolgári címét.

Mindezek után, mit várhatunk a két év után a programtól, erről kérdeztük Előházi Pétert,  Mátraszentimre polgármesterét, aki érdeklődésünkre elmondta, 15-20 csapatot várnak a főzőversenyre, természetesen készítenek gombapörköltet a vendégeknek. Kétévente csatlakozik a falunaphoz a Szlovák Nemzetiségi Nap, így a fellépők között ott lesz többek között a kisnánai Mátragyöngye Népdalkör. Kora délután kezdődnek a színpadi műsorok hagyományőrző csoportok fellépésével, este hat órától pedig táncházra várják a kicsiket és nagyokat a kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes tagjai.

A gyerekeket aszfaltrajzverseny és erdészeti játszóház is várja. A hagyományoknak megfelelően este tűzijáték és éjfélig utcabál várja az érdeklődőket. A Szlovák Tájház is nyitva lesz, így érdemes ezt is a nap programjába iktatni, megismerkedni a település történetével, hagyományaival.

2021. augusztus 7.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Czímer Tamás (Mátraszentimre, 2019)