2005 óta rendezik meg minden évben a bor és a nóta ünnepét a nyár végén, Verpeléten. A program leglátványosabb része a szüreti felvonulás, mellyel évtizedekre visszanyúló hagyományokat ápolnak. Az idei kínálatról Farkas Sándor polgármestert kérdeztük.

Évről-évre nagyjából hasonló a program menete. Lesz-e idén valami változás?

Nem, idén is a jól megszokott programokkal készülünk. Mivel annyira bevált, kedvelt a nap menete, nem gondoltuk szükségesnek a változtatást. 2005 óta minden évben megrendezzük a bor és nóta ünnepét, tavaly sajnos kimaradt a járványhelyzet miatt, így idén két év élményét szeretnénk pótolni.

Mivel indul a nap?

9 órakor tartjuk a megnyitót, illetve a főzőverseny résztvevői is elkezdenek serénykedni. A délelőtt további részében helyi és környékbeli hagyományőrző csoportok szórakoztatják a vendégeket. Délben értékeli a zsűri az elkészült ételeket, majd délután Kovács Tamás plébánosunk megáldja a szőlőt. Ezután veszi kezdetét a hagyományos, látványos szüreti felvonulásunk. A menet kb. egy-másfél óráig tart, majd ezt követően lesz az elkészült étkek eredményhirdetése. A napot térzene, majd a magyar nóta énekesek estje zárja.

A szüreti felvonulás messzi földön híres programeleme a rendezvénynek. Mi lehet ennek a töretlen népszerűségnek az oka?

A helyiek, az idősebbek, de az elszármazottak is emlékeznek még a régi idők szüreti felvonulásaira. A traktorral, lovakkal, szekéren történő felvonulás díszes népviseletben azt gondolom, párját ritkítja. Az útvonal általában egy km hosszú, mindig sokan, több ezren állnak sort, kísérik a felvonulókat végig. Idén is lesz 30-40 ló, 10-10 traktor és lovaskocsi, akik a szereplőket viszik. Nem is igazán tudunk ilyen, vagy ehhez hasonló nagyszabású szüreti felvonulásról a környéken, ezért várják vendégeink minden évben azt, hogy ha csak pár órára is, de felidézzék a múltat, elmerüljenek a hagyományokban.

Az ünnep kísérő programja lesz a gyermekeknek felállított ugrálóvár és a kézműves sátrak, illetve a nagyobbaknak a honvédség és a helyi vadásztársaság tart bemutatót, az előbbi toborzóval is készül.

2021. 08. 25.
Szerző: Kékes Online, K. B.
Fotó: Gál Gábor