A Magyar Páneurópa Unió Egyesület jóvoltából egész héten különleges programok várják az Aba Sámuel Általános Iskola diákjait és tanárait. Az első napon mi is ott jártunk.

Hétfőn délelőtt Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója mutatta be a gyerekeknek a Bolt-tetői ásatást, és mesélt az Aba Sámuel által 1042-ben alapított bencés monostor ásatásáról. A gyerekek két csoportban hallgatták meg az érdekes előadást, reggel az alsós diákok járták be a helyszínt, majd délelőtt a felső tagozatosokkal folytatódott a program. Makoldi Miklós rendhagyó történelem óra keretében mesélt a hely történetéről, kiemelve, hogy az itt talált leletek milyen komoly értéket képviselnek. Felhívta a gyerekek figyelmét arra, legyenek büszkék településükre, hiszen már a kora középkorban voltak itt szőlőterületek, emellett egy királyi központ maradványait ismerhetik meg.

Aba Sámuel rövid uralkodásával kapcsolatban is érdekességeket hallhattak a jelenlévők, többek között arról, hogy a ménfői csatavesztés – melyben a király is meghalt – egyik oka az volt, hogy az uralkodót többen elárulták. S hogy mi lehetett ennek oka? Egyike az, hogy adómentességet szeretett volna adni a szegényeknek, amit a földesurak, egyházi méltóságok nem néztek jó szemmel. Megtudták a gyerekek azt is, először azért Feldebrőn temették el a királyt, mert még nem készült el az abasári templom. Az Abák címeréről, a turulról is sok érdekes információ hangzott el, ahogyan arról is, hogy Aba Sámuel volt az első király, aki választással került trónra. A középkori templomokban a miséket állva hallgatták az emberek és a papok sem a hívők felé fordulva miséztek, hangzott el ez is a rendhagyó történelemórán, amit a Magyarságkutató Intézet rögzített is, hogy a későbbiekben mások is megismerhessék hazánk páratlan kincsét.

Aba Béla, a Magyar Páneurópa Unió Egyesület elnökét arról kérdeztük, honnan jött az ötlet, hogy az abasári iskolásoknak szervezzenek tábort? Kérdésünkre elmondta, hogy egyesületük évről évre határon túli gyerekeket hoz Magyarországra – Budapestre és a Balatonra -, azonban az elmúlt két évben ez elmaradt. Így jutott eszébe, hogy az abasári iskolásokat támogassák, akik így egy héten át színvonalas programok keretében ismerhetik meg jobban településük és annak környezetének értékeit. Aba Béla az ásatás bejárása után az általános iskolában beszélgetett a gyerekekkel, harmadik királyunk életéről szóló könyvből olvasott fel, majd ennek tanulságait elemezték a gyerekekkel.

Aba Béla, a Magyar Páneurópa Unió Egyesület elnöke

A hét további részében a program keretében az abasári iskola diákjai jobban megismerhetik a környék természeti értékeit, ennek keretében a Mátrai Farkasok Hagyományőrző Íjász Egyesülettel íjászkodnak, kirándulnak a Kőtengerhez. Ez utóbbi kirándulást Kazsu Attila polgármester vezeti majd. Kirándulnak a gyerekek a mátrafüredi Harkály házba, és a kalandos kedvűek Major Leventével, az általános iskola igazgatójával a Szálas erdészházban alszanak. Nem maradhat ki a programból a szarvasbőgés túra, de lesz itt főzés, játék a Szent Anna-tónál. A Madártani Egyesület Heves megyei csoportjával pedig a madárgyűrűzést is megismerik majd a gyerekek.

A Szent Anna-kápolna (Fotó: Kazsu Attila)

 

2021. szeptember 14.

Kápolnai Nagy Ágnes