A hétvége az ünneplés jegyében telik Bodonyban. Vince János polgármestert a két nap programfelhozataláról kérdeztük.

Szombaton 15.00 órától a gyermekeknek kedveskedünk Tücsökszabi és a Hangyaboyz interaktív koncertjével, majd 17.30-tól a BEB Zenekar muzsikájára, a Kenderszer Néptáncegyüttes tagjaival táncházra invitáljuk az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Vasárnap a Szent Mihály templomban kezdünk szentmisével és ünnepi körmenettel 9 óra 30 perckor. A Betyár tanya népi játékai és a légvár egész nap a piactéren várják a kicsiket.

A „Nyitott kapuk” jegyében helyi mesterek, művészek portájára, műhelyébe lehet majd betekinteni. Les Norbert Erdély örökségét bemutató fazekas kiállítása, Papp Szilárd afrikai trófeagyűjteménye, Boros Betty mandalakészítő alkotásai, és Vlajk Gabriella népi mesemondó otthona is kitárul a látogatók előtt. A Múlt és Jelen Múzeumban az 1900-as évek elejétől a ’80-as évekig bezárólag tekinthetők meg az elmúlt idők kultikus tárgyai, eszközei, egyebek mellett a parádsasvári üveggyár termékei vagy a templomunk régi orgonájának részei.

Fontos számunkra, hogy a ma emberét közelebb hozzuk a múlthoz, ezért egy nemrég Bodonyban letelepedett vállalkozó saját birtokán, a Szidónia Majorban szervez nekünk lovagoltatást, veterán motor- és traktorkiállítást, valamint népi játékokat mutat be és állatsimogatásra is lesz lehetőség. Itt ünnepeltük egyébként az államalapítást is, csodálatos helyszín, érdemes ellátogatni ide.

Télen nyíló virágok címmel a parókia épületében lesz látható a Bodony-Parád Kék Nefelejcs Hímzőszakkör és Tóth Orsolya gyöngyfűző kiállítása. A parókia udvarán pedig 15.30-tól ügyességi versenyt rendezünk.

A Szent Mihály Római Katolikus Templom 9.00-13.00 óra között tart nyitva, érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, mert egyébként csak mise idején lehet ide bejönni. Nagyon szép, különleges templomunk van, mindenkinek jó szívvel ajánlom, hogy lépjen be a falai közé!

A programokra Mátraballával közösen „Közösségek fejlesztése a palóc hagyományok megőrzésével” címszóval pályázati forrást nyertünk el, ami nagyon nagy segítség számunkra.

Vasárnap 14.00 órától a sanzonoké a főszerep: az Ady Endre Művelődési Házban a francia sanzon, a komolyzene és a magyar irodalom kapcsolata jelenik meg zenés és prózai improvizációkkal tűzdelve. Az utazás főszereplői többek között Ady Endre, Édith Piaf és Johannes Brahms lesznek, Bardóczy Attila és Dinya Dávid hangján. A műsor ideje mintegy 75 perc, a belépés ide – akárcsak a hétvége többi programjára – díjtalan. Az előadás a Köszönjük, Magyarország! Program keretében valósul meg.

Mindenkit nagy szeretettel várunk a hétvégére Bodonyba, ahol büszkén mutatjuk meg palóc múltunk és jelenünk értékeit!

2021. 09. 21.
Kékes Online, Burián Orsolya
Kiemelt fotó: Gyetvai Péter