Ha valami baj történik, sokan hajlamosak rögtön rendőr után kiáltani, mondván miért nem intézkedtek, miért nem voltak ott. A józanul gondolkodó ember viszont belátja, hogy nem lehet minden sarokra rendőrt állítani, és nem lehet minden bajt megelőzni csak azzal, ha mindig másra várunk. Vannak viszont olyan embertársaink is, akik önszántukból vesznek a hátukra olyan feladatot, mely sokszor több nehézséggel és kellemetlenséggel jár, mint ahogyan az látszik. Mégis teszik szabad akaratukból, szabadidejük számlájára.

Cselekszik mindezt azért, hogy nekünk, akik néha túlbecsüljük a rendvédelem teljesítőképességét, nyugodtabb nappalaink, vagy akár éjszakáink lehessenek otthonunk biztonságában és azért is megteszik, mert kivételes alkalomkor nem mindennapi élményben is van részük egy-egy sikeres bevetés után. Blahó Lászlóval, a Kompolti Polgárőr Egyesület parancsnokával beszélgettünk.

– Több, mint 12 éve hozták létre a kompolti polgárőrséget az alapítókkal. Ha visszamene az időben, újra megtenné?

– Ha visszamehetnénk az időben, ma úgy gondolom, már régebben is létrehoztuk volna, nem “csak” 12 éve.

– Forintban vagy euróban kapják a fizetést?

– Egyikben sem. Legértékesebb fizetésünk a „köszönöm”. A szolgálatteljesítésért nem jár pénzbeli honorárium.

– A működési költségek mire elegendőek?

– A Belügyminisztériumtól az Országos Polgárőr Szövetségen át hozzánk eljuttatott pénz nem teljesen fedezi minden szükségletünket, de számos olyan pályázathoz férünk hozzá és viszünk sikerre, melyekkel eszközbeszerzéseket és működési költségeket is tudunk finanszírozni.

– Mi volt eddig a legnehezebb feladatuk?

– Szolgálat közben kaptuk a riasztást, hogy egy otthonában lévő idős ember rosszul lett. Hozzátartozója nem volt a közelben, így engem hívott fel, hogy nézzünk rá. Kiérkezésünkkor eszméletlenül találtuk, a szomszéd segítségével jutottunk be. Előttünk állt meg a légzése. A mentőszolgálat diszpécserével megkezdtük az újraélesztést, de sajnos a kezeink között halt meg. A hamar kiérkező mentők sem tudták már visszahozni.

– A “nézőtérről” többen könnyen illetik kritikával a munkájukat, miközben sokaknak fogalmuk sincs igazán, mi történik a színfalak mögött. Van valami, amit úgy érez, méltatlanul bírálnak a munkájukkal kapcsolatban?

– Lehetetlen mindig mindenhol ott lenni, ezért sajnos előfordul, hogy van, ahova nem tudunk kiérkezni időben, emiatt azonnal számonkérést kapunk. Tehát a kritikát olyan polgárőrnek címzik, aki tulajdonképpen szabadidejét önként feláldozva, másokon segítve igyekszik legjobb tudása szerint cselekedni. Amikor a bűncselekményekkel kapcsolatban tanúkra van szükség, és a mi munkánkat kellene segíteni, akkor viszont ritkán kapunk megfelelő információt. Sajnos kevesen érzik állampolgári kötelességüknek azt, hogy szemtanúként minél több jó információval segítség a nyomozóhatóság munkáját.

– Számos kitüntetésük is van, mely mögött minden esetben valós teljesítmény áll. Van olyan kitüntetés, dicséret, amit még nem kaptak meg, de büszkeséggel töltené el, ha az önöké lehetne?

– Minden polgárőr, aki lelkesen teljesíti szolgálatait, kitüntetést érdemel. A kitüntetések száma nem adható korlátlanul egy-egy évben, ezért nem mindenki kapja meg azonnal a neki járó hivatalos dicséretet. Az egyéni kitüntetések bár névre szólnak, de a közösség jól elvégzett szolgálatát is tükrözik.

– Mi motiválja a csapatot a szürke hétköznapokon?

– Amíg a településen történik akár egy bűncselekmény is, mi nem vagyunk motiválatlanok. Bármilyen furcsa arról beszélni, hogy a bűnözés motiváló ránk nézve, de mi a bűnüldözés szereplőivel együtt azt éljük meg sikernek, az motivál bennünket, ha egy-egy elkövetőt kézre kerítünk, vagy megakadályozzuk magát a bűncselekményt. Statisztikák nem mutatják ki, hogy a polgárőrök jelenléte hány bűncselekményt akadályoz meg, ezért az elvégzett munkánk ezen része ilyen formán nehezebben mérhető számadatokkal.

– A közlekedésbiztonságra is nagy hangsúlyt fektetnek.

– KRESZ-park beszerzéséhez nyertünk pályázati úton mintegy 600 ezer forintot. Az ebből vásárolt közlekedési táblák, terelőkúpok, és a komplett gyakorlópálya felépítéséhez szükséges eszközök jó szolgálatot tesznek minden alkalommal, amikor az óvodásoknak, vagy az iskolásoknak a biztonságos közlekedésről tartunk előadást és gyakorlati foglalkozást. Nem csak Kompolton, de a szomszédos településeken is adunk erre lehetőséget.

– A polgárőrség mellett nemrég óta önkéntes tűzoltóként is bevethetők.

– Az elmúlt években többször volt olyan esemény, amikor a polgárőrök értek előbb egy-egy tűzesethez, így meg tudtuk kezdeni az oltást, vagy a tűz közeléből a veszélyes anyagok eltávolítását, megelőzve ezzel a nagyobb bajt. Nemrégiben úgy döntöttünk, hogy hivatalos önkéntes tűzoltó egyesületként is működünk a jövőben a megfelelő képzések elvégzése után.

– Az utóbbi időben sokszor szerepeltek a környezetvédelem kapcsán a nyilvánosság előtt. Sok sikeres állatmentő akciójuk is van, melyek a közösségi médiában számos elismerést kapnak a követőiktől. Nem egyszer részt vesznek faültetéseken is. Nemrégiben a kormány országfásítási programjában eredményesen pályáztak, melynek eredményeképpen Kompolton is lesz munkájuk. Mikor és hol fognak ásót és locsolókannát ragadni?

– 30 fát nyertünk a pályázattal, a facsemeték az óvoda, a játszótér, a faluház és a focipálya környékén lesznek elültetve 2022 tavaszán.

– A bűnüldözés két lábon nem mindig elég gyors, autóban járőrözni pedig nem túl környezetbarát, és nem is gazdaságos, azonban ezekkel a kihívásokkal is megbirkóznak, hiszen hamarosan elektromos kerékpárokkal bővül a járműparkjuk. Milyen lesz két keréken az egyenruhában?

– Jelenleg is rendelkezünk 2 kerékpárral, viszont az elektromos kerékpárokkal, amiket hamarosan egy nyertes pályázatunknak köszönhetően megkapunk, gyorsabb reagálásra lesz lehetőség. Ahova az autóval nem jutunk el, oda ezek a kerékpárok gyorsan elvisznek bennünket. Nehéz terepviszonyokon is jó szolgálatot tesznek majd, külterületen is.

– Október végén, november elején milyen feladatok várnak önökre?

– Elsődlegesen a temetők és azok környékének ellenőrzése, járőrözés, esetleges lopások, vagy egyéb bűncselekmények megakadályozása, melyek ilyenkor nagy mértékben megszaporodnak a megnövekedett forgalom miatt.

– Egy polgárőr családja hogyan éli meg a szolgálattételeket?

– Két fiam van, ők is gyakran kérdeznek arról, mikor vehetik fel hivatalosan is az egyenruhát. A családtagok edzettek ezen a téren. Ők azok, akik a kezdetektől fogva velünk, mellettünk állnak a mindennapokban, nélkülük nekünk sem lenne hova HAZA menni, ha a szolgálat letelik.

2021. 10. 31.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: beküldött