Hangversenyt tartottak a bodonyi Szent Mihály Templomban, a rendezvényt az önkormányzat támogatta. Az est tejes bevételét a műemlékorgona javítási, karbantartási költségeire ajánlották fel.

Vince János polgármestertől megtudtuk: a 15. században épült templom 1904-ben leégett, akkor odaveszett a régi orgona is. Ebből az időszakból egyetlen emlék maradt meg, egy elszenesedett fa Szűz Mária szobor, mely most a sekrestyében található, a nyári időszakban pedig a parókiaépület tornácát díszíti. Pár év múlva a templom új orgonát kapott, ám mára efölött is eljárt az idő, hiszen már ez a hangszer is 115 éves. Sorra jöttek elő a rejtett hibái, mígnem egyszer egy szentmise közben végleg elhallgatott.

Ekkor a helyi közösség úgy döntött, megjavíttatja, hogy még sokáig hallhassák lélekemelő dallamait a szentmiséken. A hangversenyen a budapesti pápalátogatáson is fellépett Mátrai Visszhangok Vegyeskar, és Kovács László orgonaművész kápráztatta el a hallgatóságot.

Vince János elmondta: a bodonyi templom különleges, feltételezhető, hogy korábban két tornya volt: erre utal a két oldalán futó lépcsősor. Olyan legenda is terjeng, hogy a templomot egy titkos alagút köti össze Sirokkal. Az első világháború idején sorra fosztották meg a magyarországi templomok orgonáit az ónsípoktól, hogy a fémet fegyverkészítési célokra használják fel. Csodával határos módon a bodonyi orgonának ezt sikerült elkerülni, az akkori lakók sikerrel védték meg az értékes, számukra kedves hangszert.

A jótékonysági gyűtést folytatják, a támogatásokat a 62000112-11032034 számú számlára várják köszönettel, a közlemény rovatban „A bodonyi orgona felújítására” szöveg feltüntetésével.

2021. 11. 08.
Kékes Online, Burián Orsolya