Novemberben két díjat is bezsebelt a gyöngyösoroszi férfikórus. A hónap elején, felnőtt kategóriában kiemelt nívódíjat érdemeltek a XIII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén, az elmúlt hétvégén megrendezett Palócgálán pedig Aránypáva minősítést kaptak. A kórus alakulásáról, érdemeikről Vasas Gábor vezetővel, alapítóval beszélgettünk.

Mikor alakult a kórus?

2010. november 26-án álltunk össze tízen, 2013-tól egyesületként működünk, felvettük a Gyöngyösoroszi Férfikórus Egyesület nevet. A feleségeinket is bevittük a tagságba, így jelenleg 18 fő a létszámunk.

Mennyit változott a kezdetek óta a tagösszetétel?

Nagyjából 90 százalékosan megmaradt az eredeti gárda, egy főt sajnos elveszítettünk, ketten pedig kiléptek. Jelenleg kilencen vagyunk kórustagok. 2013-tól segíti a munkánkat Némethné Süveges Zsuzsanna, a gyöngyösi zeneiskola egykori tanára, népdalgyűjtő.

Milyen gyakran próbálnak?

Hetente egyszer találkozunk, de akkor akár 3 és fél órát is tart a gyakorlás. Némethné Zsuzsa tanárnőnk, segítőnk nagyon alapos, felkészült, sokat foglalkozik velünk.

Számos díjat, sikert értek el az eltelt 11 évben. Melyeket emelné ki?

2012-ben kezdtük el a munkát a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége térségi minősítésén. 2013 júniusában a KOTA Országos Minősítő Versenyén arany minősítésű fokozatot, a következő évben Fesztivál Nagydíjat kaptunk. 2015-ben Aranypáva díjat, 2016-ban Aranypáva nagydíjat szereztünk. Az Aranypáva minősítésről tudni kell, hogy kétévente meg kell erősíteni. Ezt a KOTA, a korábban említett Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége adja. A Népek tánca, népek zenéje versenyen kétszer is sikeresen szerepeltünk: 2017-bent kiemelt arany minősítést, két évvel később kiemelt minősítést érdemeltünk. Az Aranypávát 2017-ben, majd idén sikerült megerősíteni, épp az elmúlt hétvégén Egerben, a Palócgálán. A sok fellépő közül összesen hárman kapták meg. Előtte, november 6-án pedig kiemelt nívódíjat nyertünk felnőtt kategóriában a XIII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén. Ezeken túl rendszeresen fellépünk különböző rendezvényeken. Voltunk már egyebek mellett Gyöngyösön a 19. századi piacon, illetve a Gyöngy Fesztiválon is.

Milyen dalcsokorral készülnek egy-egy fellépésre, versenyre?

Ez sok mindentől, például alkalomtól, helyszíntől is függ. Általában jellegzetes térségi, környékbeli dalokat adunk elő, jellemzően a Mátra vidékéről. A most hétvégi Palócgálára katonadalcsokrot és Heves megyei rabéneket vittünk.

 

2021. november 20.

Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött