Az egyik legszuperebb élmény kutyafogattúrát tenni a hófödte Mátrában. Ugyan egész évben elérhető, a hangulat azonban verőfényes napsütésben, szikrázó hóban egyedülálló. Hering Tamás, aki a legeredményesebb kutyafogathajtó Magyarországon – többek között Európa-bajnok is – a sportolói karrierje mellett a Mátrában elérhető programokról is mesélt.

Kiskoromtól kezdve nagyon szeretem a kutyákat. Egy darabig nehezen lehetett, mert nem kertes házban laktunk. Édesanyám azt mondta, hogy kisfiam, ha kertes házba költözünk, annyi kutyád lehet, amennyit csak akarsz. Hát erre ráfaragott. Ezt követően meghatározó élményem volt, hogy egy újságban láttam Michael Schumacher Forma 1-es világbajnokot, amint egy kutyaszánon állt. Ez annyira megfogott, hogy régi katonai fa síléctalpból építettem magamnak egy kutyaszánt, ezzel a Felső-Mátrában kirándultam. Időben ugorva egy nagyot, később a kutyafogathajtás már nem csupán szenvedélyem lett, hanem versenyeken is indultam, ezekről azt érdemes tudni, hogy a sprint kutyafogathajtó versenyek átlagosan 20-30, a középtávúak pedig 300 kilométeresek. A kutyaszánhúzás-versenyek csúcsa, az Iditarod, az Alaszkában rendezett eseményen a versenyzőknek kemény fagyban kell teljesíteniük az 1800 kilométeres távot. Immár 27 éve foglalkozom szánhúzó kutyákkal, 1997-ben Donovalyban volt az első nemzetközi versenyem, tíz évvel később kerültem a csúcsra, akkor állhattam fel a dobogó legfelső fokára 8-as Husky fogatommal. Eddig több mint 170 szánhúzó versenyen álltam már dobogón.

A túráink valóban nagyon népszerűek, tavasztól őszig speciális kocsi van a kutyák mögött, ami elektromos rásegítést ad bizonyos helyeken. A meredekebb emelkedőkhöz ehhez szükség van, mert nyáron nagyon felmelegednek a kutyák. Évekkel ezelőtt egy átalakított 601-es Trabant volt a gyakorló eszköz, ezzel vittem el a barátaim egy-egy körre. Később folyamatosan fejlesztettem az eszközállományt, hogy egész évben biztosítani tudjuk az élményt a nagyközönség számára.

A kutyák hat-hét hónapos korukban már futnak a szán mellett, később állnak be, és hat-hétéves korukig tudnak csúcsteljesítményt nyújtani. A túrákon a vendégeknek az élmény mellett fontosnak tartom, hogy megismerjék a kutyákat is, hogyan készülünk velük, vagy például azt, hogy a túra közti pihenőben fontos nekik a folyadékpótlás, egy speciális keveréket kapnak, amiben kalcium mellett májkrém is található. Ezek a kutyák falkában élnek, vannak közöttük vezérek, akik többet dolgoznak és munka közben is utánuk mennek a többiek. A kutyaszán összeállításának fontos szempontjai vannak, mivel nem mindegyik kutya alkalmas vezérnek. Azért fontos, hogy erős kutyák legyenek elől, mert így a szán oldalirányú becsúszásait jobban tudják korrigálni a nagy testüknek köszönhetően. A vezérkutya az, aki agyban dolgozik. A mostani 45 kutya közül 36 aktív, a többi már nyugdíjas. Ahogy az emberek egy része nehezen éli meg a nyugdíjazást, ez a kutyáknál is látszik, bár már nem versenyeznek, ám a túrákra szívesen elkísérnek minket.

 

2021. december 30.

Kápolnai Nagy Ágnes