A mézeskalács készítésének nem csak decemberben van szezonja. Az édes szépségek minden ünnepen sikert aratnak, ezért Gyöngyöspatán is elindult egy szakkör, melyen a mézes finomság elkészítésének rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket. A településen hétfőn tartották az első foglalkozást, de nem az utolsót! Lados Dórával, az esemény egyik szervezőjével beszélgettünk.

A Nemzeti Művelődési Intézettől kaptuk a lehetőséget. Ez már a második olyan szakkörünk, ami valamilyen tematikára épül. Decemberben hímző szakkör indult, most pedig azokat is várjuk, akik a mézeskalács készítésének fortélyait szeretné megtanulni – mondja Lados Dóra. Hozzáteszi, az alapanyagokat biztosítják, de a tészta összekeveréséhez mindenki vigyen magával saját tálat. Megtudtuk azt is, tavasszal, március 15-ére és húsvétra is szeretnének az ünnepekhez kapcsolódó mézeskalács csodákat készíteni. A szakkör végén az alkotásokból egy kiállítást is szerveznek, erre az alkalomra pedig a gyöngyöspatai templom és más helyi nevezetességek makettje is megszülethet mézeskalácsból.

Az első foglalkozást január 17-án tartották, de hétfőnként 17 órakor, a művelődési házban szeretettel várják azokat a helyieket, akik kedvet kapnak a sütéshez.

 

2022. január 18.

Kékes Online, K. B.

Kiemelt képünk illusztráció.