Detk, Ludas és Nagyút településeket érinti az az uniós és hazai forrásból megvalósult beruházás, melynek tegnap tartották átadó ünnepségét Detk határában.

Csatornahálózat-fejlesztés is kapcsolódik a beruházáshoz, a korszerű technológiával felszerelt telep így nemcsak a szennyvizet tisztítja, hanem közvetve védi a talaj- és rétegvizeket is. A projekt keretében egy, az iszaprakodást biztosító munkagépet is sikerült beszerezni.

A rendezvényen Stefanovszki Tamás, Detk polgármestere elmondta: rég várt fejlesztés valósult meg, hiszen az elmúlt évig nem volt Detknek csatornahálózata, a kommunális szennyvíz központosított gyűjtése és elhelyezése pedig nem volt megfelelően megoldott. A beruházásnak köszönhetően javulhat a település gazdasági versenyképessége, s vonzóbb lehet új lakosok, illetve betelepedő cégek számára is.

Stefanovszki Tamás: régóta várt beruházás valósult meg

Kovácsné Benkó Zsuzsannától, a Heves Megyei Vízmű Gyöngyösi Üzemegysége vezetőjétől megtudtuk: az új rendszer 200 m3/nap kapacitással rendelkezik, jelenleg 120 m3 szennyvíz érkezik be naponta, a visszajelzések a próbaidőszak óta kedvezőek. Detk és Ludas mintegy 2000 fős összlakosságának szennyvize átemelő szivattyúállomások segítségével jut a telepre. A beérkező szennyvízből elsőként, különféle gépészeti megoldásokkal a rácsszemetet, a darabos szennyeződést és a homokot emelik ki. A telep SBR technológiával működik, eleveniszapos eljárással távolítja el a szennyvízben lévő szervesanyagot, nitrogént és foszfort. Az iszapot víztelenítés után további feldolgozásra elszállítják. A megtisztított vizet a közeli Bene-patakba vezetik. A technológiai rész mellet szintén a projekt részét képezi a modern, napelemekkel felszerelt kezelőépület, itt kapott helyet egyebek mellett a távfelügyeleti rendszer is.

2022. 01. 19.
Kékes, Online, Burián Orsolya