Összegyűjtöttük az elmúlt hetek legnagyobb vitáit kiváltó kijelentéseket Márki-Zay Pétertől. Az elmúlt időszakban kétszer is járt Gyöngyösön az ellenzéki politikus, több nyilatkozata és terve közvetlenül is érintené az itt élőket, például az erőmű vagy a kórház sorsa. Megkértük a kormánypárt helyi képviselőjét, Horváth Lászlót, és egy tagadhatatlanul baloldali politikust, a helyben élő Érsek Zsoltot, hogy véleményezzék az idézeteket.

VIDÉKI KÓRHÁZAKRÓL

„Igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében.” (Márki-Zay Péter, 2021. november)

A MÁTRAI ERŐMŰ JÖVŐJÉRŐL

„… egyáltalán nem éri meg üzemeltetni, a kormánynak az a felelőssége, akár a mostani kormánynak, akár a következő kormánynak, hogy egyrészt az ország energiamixéről felelősen gondoskodjon, másrészt azon embereknek, akik most itt dolgoznak, felelős munkát találjon.” (Márki-Zay Péter, 2021. október)

AZ EGÉSZSÉGÜGY ÜZLETI MODELLJÉRŐL

„Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet. Őszintén szólva, én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet. Mert ahol nem üzlet, ott tönkrementek. Afrikában találták azt, hogy azok a rendszerek, ahol ingyenes egészségügy volt, ott borzasztó rossz állapotok voltak, haltak meg az emberek, és a többi. Ahol fizetős egészségügyet vezettek be ott viszont jól működött.” (Márki-Zay Péter, 2022. január)

A KORONAVÍRUS IDŐS ÁLDOZATAIRÓL

„Ugye azok, akik most nagy számban meghalnak sajnos koronavírusban, ezen szavazóknak körülbelül a kétharmada a Fideszre szavazott. Akik helyettük szavaznának új generációként, nekik inkább egyötödük, aki Fidesz-szavazó, tehát van egy demográfia, ami nagyon Orbán Viktor ellen van.” (Márki-Zay Péter, 2022. január)

BEVÁNDORLÁSRÓL ÉS HATÁRVÉDELEMRŐL

„Nekünk az a fontos, hogy egy befogadó, szeretetteljes társadalom legyünk, ahol ezek az emberek magyarrá válnak legkésőbb egy-két generáció múlva” (Márki-Zay Péter, 2021. október)

A REZSICSÖKKENTÉSRŐL ÉS A 13-IK HAVI NYUGDÍJRÓL

„Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. (…) A Fidesz-féle rezsicsökkentés fenntarthatatlan. Lehetetlen megállítani a világpiaci árakat a határon. A megoldás az épületszigetelés, megújuló energiatermelés és energiahatékonyság.” „Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette mondjuk a 13. havi nyugdíjat.” (Márki-Zay Péter, 2021. november)

GYURCSÁNY FERENCRŐL

„Elnök úr azt mondta, hogy ő lesz a DK frakcióvezetője, ami a legerősebb ellenzéki frakció lesz a parlamentben. Mondtam neki, hogy Elnök úr, könyörgöm, azért dolgozom, hogy a DK ne a legerősebb ellenzéki, hanem a legerősebb kormánypárti frakció legyen” (Márki-Zay Péter, 2021. október)

Vélemények jobbról-balról: Márki-Zay Péter kijelentései indulatokat keltenek

Horváth László  – a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott, a Fidesz szóvivője

A baloldal miniszterelnök-jelöltje nem csak a Mátrai Erőművet zárná be, hanem újabb felelőtlen és lenéző kijelentése szerint a vidéki kórházak sürgősségi és szülészeti osztályait is megszüntetné. Ez a baloldali terv a Gyurcsány-kormány botrányos egészségügyi politikáját idézi fel. A baloldal magánosítási bizniszének mi itt helyben ismerjük a tragikus végeredményét: 2010-re a Hospinvest-botrány csődbe vitte Gyöngyösön, Egerben és Hatvanban is a kórházakat, orvosokat üldöztek el, 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, vizitdíjat és kórházi napidíjat vezettek be, bezártak vidéki kórházakat, vagy azok egyes osztályait, illetve elvettek egyhavi bért az egészségügyi dolgozóktól. A baloldal miniszterelnök-jelöltjének ismételten üzennünk kell: el a kezekkel a Mátrai Erőműtől, de el a kezekkel Gyöngyös kórházától is!

Érsek Zsolt  – 16 évig volt országgyűlési képviselő az MSZP színeiben, 8 éven keresztül megyei közgyűlési képviselő, 8 éven keresztül Hatvan polgármestere. 13 éve Mátrafüreden él.

Gyöngyös városa eredendően a baloldali értelmiség fellegvára volt évtizedekig. Ezzel szemben az ellenzéki összefogásnak mára sikerült olyan helyzetet kialakítani, hogy választhatunk a Fidesz és a rovott múltú Jobbik jelöltje között. Ezt a méltatlan helyzetet napról-napra súlyosbítja az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki a baloldal alapértékeivel szöges ellentétben álló kijelentésekkel borzolja a kedélyeket. Hogy friss, helyi példával is illusztráljam mindezt, a gyöngyösi baloldali szavazók hogyan tudnak azonosulni azzal a szituációval, mikor  a jobbikos alpolgármester Márki-Zay Pétert a Durandába viszi, ő pedig a kamerák előtt „tyúktolvajozza” a cigányságot? Ez a kép lenne Gyöngyös szimbóluma ma? Az idős emberek halálát vagy a zsidó és cigány származást választási logika mentén vizsgálni: számomra ezek éppúgy vállalhatatlan kijelentések, mint a miniszterelnök fiának homoszexualitását emlegetni. Felvetek azonban még egy kérdést: ha a nagyon optimista forgatókönyvet nézem, akkor egy helyi ellenzéki siker esetén milyen kilátásaink lesznek, mikor a zuhanórepülésben lévő Jobbik – melynek épp most oszlatta fel magát egri szervezete, amely így kihátrált a DK-s jelölt mögül – képviselőjének kell majd a körzet érdekeit érvényesítenie a hatpárti egyeztetések során? Az én álláspontom változatlan: még mindig lenne valós kormányváltó esély abban az esetben, ha Heves megye 2. választókörzetében, így Gyöngyösön is valódi baloldali jelölt szállna ringbe a hat párt támogatását kérve.

 

Kékes Online

2022. január 31.

Kiemelt fotó forrása: Márki-Zay Péter közösségi oldala