A Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület idén májusban is felhívás formájában értesíti a lakosságot a hazánkban élő molnár- és füstifecskék védelmének jegyében. Tájékoztatójuk célja, hogy mi magunk is tehessünk e védelemre szoruló madarakért. Ahol nincsenek pocsolyák, sárgyűjtőhelyekkel is segíthetjük a fecskéket!

Nehezen indul az amúgy is megfogyatkozott állományú molnár- és füstifecskék költése idén tavasszal is. Az elhúzódó hűvös idő miatt vonulásuk csúszást mutat, ráadásul a jelentős részben aszfalttal, betonnal, térburkoló kővel fedett talajú településeken a mind gyakoribb aszályos tavaszokon, nyárelőkön szinte lehetetlen sarat találniuk, amivel tatarozhatnák, megépíthetnék fészkeiket. Az egyesület ezért azt javasolja, hogy a meglévő természetes, és a kihelyezett mesterség fészkek, fészektelepek közelében minél több helyen létesüljenek sárgyűjtőhelyek. Ezeket április második felétől legalább május végéig, folytatódó aszály esetén a másodköltés kezdetekor, június végétől néhány újabb hétig érdemes működtetni.

A helyzetet tovább nehezíti az utcai „kék” csapok, közkutak, vízvételi pontok egyre szélesebb körű megszűnése, továbbá a hazai legelő- és háztájiállat-tartás összeomlása, melynek következtében eltűntek a jószágitatók, útszéli pocsolyák.

Ezen segíthetünk sárgyűjtőhelyek létesítésével és fenntartásával. A legkézenfekvőbb megoldás, ha kis forgalmú utak földes padkáján (a homokos, apró kavicsos padka nem jó, mert ezek nem tapadnak jól, az ebből készült fészek nem tartós, könnyen leszakad), gyártelepek udvarán slag vagy vödör segítségével asztalnyi területet jól beiszapolunk, addig locsoljuk a vizet, amíg a talaj többet már nem tud beszívni. Ezt követően már csak annyi a dolgunk, hogy az időjárástól, a csapadékviszonyoktól függően néhány naponta újra locsoljuk a területet, folyamatosan lágy saras állagban tartva azt.

Ilyen sárgyűjtőt a kertben is létesíthetünk, de ha nem szeretnénk tönkre tenni a gyepet, alkalmazhatunk tálcás sárgyűjtőhelyet is, mellyel erkélyen, tornácon is próbálkozhatunk.

2018 áprilisától tilos a telelésből visszatérő és a költési időszakot megkezdő fecskepárok fészkeinek leverése házátalakítás, felújítás, szigetelés, festés miatt. A Magyarországon költő fecskefajok egyedeinek természetvédelmi értéke 50 ezer forint, a törvény már a fészkek és a tojások elpusztítását is bünteti! A hazai fecskepopuláció hosszú idő óta csökkenő tendenciát mutat, a füsti- és a molnárfecskék állománycsökkenése 5-7 százalék között mozog évente. Mivel a fecskeállományok csökkenését okozó élőhely- átalakítások és a klímaváltozás negatív hatásait az egyes emberek közvetlen beavatkozással nem tudják befolyásolni, a legfontosabb cél a költési siker, a kirepülő fiókák számának növelése.


Éppen ezért különösen fontos, hogy védjük a fiókákat, és segítsük elő, hogy az állomány növekedésnek induljon, segítsük őket a fészekrakásban, valamint életvitelük bármilyen módon történő támogatásában! A hatályos jogszabályok a természetvédelmi oltalom alatt álló madarakra a költési időszak alatt (április-június) kiemelt figyelmet fordítanak.

A védett madarak fészkei, tojásai és fiókái − a kifejlett madarakhoz hasonlóan − a törvény hatálya alá esnek, ezért pusztításuk, a fészkek és fészkelő helyek engedély nélküli bolygatása törvénytelen. A Amennyiben valaki törvénytelen madárpusztítást tapasztal, vagy veszélyeztetett fecskefészkekről vagy-telepekről szerez tudomást, bejelentést a helyi illetékességű kormányablaknál tehet, amely minden ilyen bejelentés ügyében jogosult és köteles eljárni.

 

2022. május 21.

Demecs Norbi

Felhasznált forrás és fotók: MME sajtótájékoztatása, felhívása