Június 11-én (szombaton) Molnár Vilmos történész tart előadást a polgármesteri hivatal dísztermében, 14.30 órától. A részvétel ingyenes.

A Heves (korábban Borsod) megyei Balaton község különleges történelmi előadásnak ad otthont június 11-én. Molnár Vilmos történész mesél a borsodi nemes Kormos család első balatoni évszázadáról. A Kormosok eredete a magyar középkorig nyúlik vissza és valahol a Bükk és a Mátra környékén sejtjük az eredeti birtokaikat. A török elleni végvárharcok idején sorra kapták ágaik a sokszor korábbi címereslevelüket megerősítő nemesleveleket, amelyek egy része bizonyíthatóan nem pusztán a területen szokásos armális nemességet, hanem valódi vitézi tettekért járó nemesítést takart.

Balatonban a 17. században telepedtek le nagy létszámban és rövidesen a község meghatározó családjává váltak, szerteágazó családi ágaik közszereplők, bírók sokaságát adták és adják ma is a falunak. Bár a mostani előadás csak az első balatoni évszázadukról mesél, bizonyára érinteni fogja eredetüket és későbbi országos (például Temes vármegyei) elterjedésüket. Bízván számíthat a téma minden lokálpatrióta balatoni és nem balatoni család-és helytörténetet kutató, vagy ezek iránt csupán érdeklődő figyelmére.

Aznap egyéb programok is lesznek a településen: 10 órától Zsibongó-bolhapiac a vásártéren, 13 órakor pedig a nemezelő szakkör kiállítás megnyitója a könyvtárban.

2022. 06. 08.
Kékes Online