A Mátrában túrázó házaspárra támadtak lódarazsak szombaton. A férfit több csípés is érte, s rövid időn belül allergiás reakciók jelentkeztek nála. A mentőegységek a riasztást követően azonnal a helyszínre indultak, köztük a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány tagjai is.

Klausmann Viktor, a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány elnöke kérdésünkre elmondta, október 8-án, szombaton délelőtt 11 óra 12 perckor érkezett a hívás a Kékes Kutató-Mentő csapathoz, akik azonnal a bajba jutott mentésére siettek. Velük egy időben a mentőautó, valamint egy mentőhelikopter is elindult a Mátrába. Klausmann Viktor hangsúlyozta, óriási segítséget jelentett, hogy

a sérült férfi párjának telefonján megtalálható volt az ÉletMentő applikáció, mely az Országos Mentőszolgálat hivatalos életmentő alkalmazása. Telepítése csupán pár percet vesz igénybe, s mindenkinek ajánlott, hiszen vészhelyzet esetén egyetlen gombnyomással felhívható az Országos Mentőszolgálat!

Baj esetén egyszerre küldhetjük el pontos helyünket és a legfontosabb információkat, hogy a szakemberek könnyebben megtaláljanak, gyorsabban, felkészültebben érkezhessen a segítség. Klausmann Viktor hozzátette, a Kékes Kutató-Mentő csapat tagjai a Görgő-bikki úton közelítették meg a Mátraszentimrétől körülbelül 3 kilométerre található turistaösvényen lévő, bajba jutott férfit.

Az esetről a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. is beszámolt hivatalos közösségi oldalán. Mint írják, az gyorsan kiderült, hogy a helyszín mentőautóval nem megközelíthető, ezért a tapasztalt mentésirányítók több irányból is indítottak esetkocsit és egy mentőgépkocsit, miközben riasztották a miskolci mentőhelikoptert is. A légi koordinátor, valamint a miskolci és egri mentésirányítóink közösen segítették a helikoptert és a mentőautókat a beteg megtalálásában. A beteg közvetlen közelében nem volt alkalmas leszállóhely, ezért a helikopter személyzete, valamint a földi mentők is – felszerelésükkel együtt – gyalogosan indultak a beteg megkeresésére az erdőben, folyamatosan követve a telefonon, illetve rádión kapott utasításokat. Végül a helikopter orvosa és paramedikusa jutott el először a beteghez, így kezdődhetett meg a beteg állapotának stabilizálása. Ellátást követően a földi mentőkkel közösen sikerült a beteget eljuttatni egy olyan területre, ahová a helikopter átrepülése után a beteget már a légi járműbe helyezhették, majd stabil állapotba a területileg illetékes kórházba szállították.

Hozzáteszik, a mentés során óriási segítséget kaptak az erdőben éppen favágóként dolgozó Kiss Ákostól és fiától, Benjámintól, akik helyismeretükkel nagyban segítették a beteg megtalálását, és a felszerelés helyszínre juttatásában is segítettek.

 

2022. október 10.

Korepta Lilla

Fotó: beküldött