Teltház kísérte a Fidesz-KDNP országjárásának gyöngyösi állomását, ahol Fürjes Balázs államtitkár, miniszterhelyettes volt a vendége Horváth Lászlónak, a térség országgyűlési képviselőjének. A zsúfolásig megtelt teremben Brüsszel elhibázott döntéseiről, a háborús szankciókról, s a magyar kormány álláspontjáról is szó esett.

A hétfői lakossági fórumon Horváth László országgyűlési képviselő köszöntötte a szép számú hallhatóságot. Mint mondta, válságos időket élünk, amikor fontos, hogy jó döntéseket hozzunk! „Meg akarjuk védeni szeretteinket, a családunkat, az eddig elért eredményeinket, a munkahelyeket, a hazánkat és a jövőnket! Ahhoz, hogy jó döntést tudjunk hozni, világosan kell látnunk a kialakult helyzetet; tudnunk kell, hogy miben hihetünk, kinek hihetünk és kinek nem, hogy kitől kell félnünk és kitől nem.”

Horváth László szólt arról is, hogy egy bizonytalan világban próbáljuk megőrizni a biztonságunkat. Ahhoz, hogy jó irányba induljunk, az a legelső dolog, amit meg kell tenni, hogy tisztázzuk, milyen helyzetben vagyunk, s hogyan kerültünk bele. Ha ez nem történik meg, akkor nem jutunk jó eredményre. Számos európai példa, többek közt a németeké is azt mutatja, ha egy nép nem tudja megbeszélni, ami vele történt, és ha le akarja tagadni a múltat, később újra és újra nekimegy a falnak, mert a múltat nem lehet eltörölni. „Azért jöttünk össze ma este, hogy tisztázzuk, milyen helyzetben vagyunk, hogyan jutottunk ide. Csak együtt, közösen tudjuk véghez vinni, amit ebben a válságos helyzetben megkövetel a család, a város, a haza. A kérdésekre pedig Fürjes Balázs államtitkárral, miniszterhelyettessel keressük a lehetséges válaszokat” – fogalmazott a képviselő. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak számít az emberek akarata, ezért – elsőként Európában – úgy döntött, megkérdezi az emberek véleményét a brüsszeli döntésekről. Minél többen mondunk nemet a szankciókra, annál erősebb üzenetet tudunk küldeni Brüsszelnek – mondta.

Fürjes Balázs államtitkár, miniszterhelyettes (balra) és Horváth László országgyűlési képviselő Gyöngyösön

Az est további részében Fürjes Balázs államtitkár, miniszterhelyettes a brüsszeli szankciókról, s a magyar kormány ezekre adott válaszairól is beszélt. Úgy fogalmazott, a veszélyek korába léptünk be, a koronavírus-járvány után újabb nehézségekkel kell szembenéznünk, hiszen a háború és szankciók rég nem tapasztalt gazdasági válságot eredményeznek.

„Két feladatot lát maga előtt a magyar kormány: az egyik az, hogy a háborúból kimaradjunk, ez a teljesen világos magyar érdek. A másik feladat: meg kell próbálni a lehető legnagyobb mértékben csillapítani a tőlünk független, kívülről érkező bajt, s meg kell védeni a magyar embereket, családokat a negatív következményektől” – fogalmazott a miniszterhelyettes. Hangsúlyozta, rágalom az a baloldali vád, hogy Magyarország nem korrekt módon viselkedik Oroszország agresszióját látva, hiszen világosan kimondtuk, hogy Oroszország nemzetközi jogot megsértve rohant le egy független államot. Nem kérdés, hogy ki a hunyó – mondta. Felidézte Gulyás Gergely egyik gondolatát, mely szerint az a nemzet, amely átélte ’56-ot, nem tehet mást, mint hogy szolidáris az ukránokkal. „Magyarország korrekt módon viselkedik, több mint 1 millió ukrán menekültet fogadtunk eddig, és sok 10 milliárd forintot költünk el segítségnyújtásra. Megható látni, ahogyan a magyar emberek is segítő kezet nyújtanak a bajbajutottaknak. Magyarország tehát igenis segített és segít a bajban, de nem vagyunk hajlandóak olyan dolgokat tenni, amelyek a saját érdekünkkel ellentétesek” – fogalmazott. Hozzátette: Magyarországnak hátrányosak az energiahordozókra kiszabott uniós szankciók. Mint mondta, Brüsszel háromszor csapta be a magyarokat: „Először, amikor azt mondták, hogy lesznek szankciók, de az energiahordozókra nem vetnek ki szankciókat. Másodszor, amikor arról beszéltek, hogy azért vezetnek be szankciókat, mert azok meg fogják állítani Putyint. Ez az állítás sem volt igaz, hiszen jól tudjuk, ez nem rettentette el Oroszországot a háborútól. Harmadjára pedig akkor hazudtak, amikor azt mondták, a szankciók nem fognak fájni Európának. Márpedig fájnak, sőt!”

Fürjes Balázs szólt arról is, hogy az energiaszankciók inflációt okoznak. „Az életünk nem működik energia nélkül. Drágulása minden mást drágít, többek közt a mezőgazdasági tevékenységet, s így az élelmiszer is egyre drágább. A szankciók gazdasági krízist hoznak, s ha nem vagyunk észnél, akkor a munkahelyek is veszélybe kerülhetnek. Az az út, amin jelenleg Brüsszel jár, súlyos gazdasági válsághoz vezet, s veszélyben kerülhetnek azok az eredményeink is, melyeket 2010 óta kemény munkával és verejtékkel felépítettünk. Jól emlékszünk még arra, amikor 2008-2009-ben azért kerültünk padlóra, mert Gyurcsány Ferencék romokba döntötték az országot. A Fidesz 12 év munkájának is köszönhető, hogy a jelenlegi válság jó erőben találta az országot, s ez reményt ad arra, hogy kijövünk majd a nehéz helyzetből. És ennek a kitartó munkának köszönhető az is, hogy az embereket szolgáló és segítő intézkedéseket fenn tudjuk tartani a válságos időkben is. Folytatódik a családok támogatása, továbbra is fenntartjuk az Európában egyedülálló rezsivédelmi intézkedéseket, segítjük az időseket, többek közt a 13. havi nyugdíjjal, a nyugdíj-kiegészítéssel. Mindezek mellett megőrizzük a 25 év alattiak SZJA-mentességét, megtartjuk a benzinár-stopot, az élelmiszer- és kamat-stopot. S mindezt azért is tudjuk megtenni, mert van ereje a magyar gazdaságnak” – mondta a miniszterhelyettes.

Fürjes Balázs a baloldali álláspontról szólva arról is beszélt, a magyar baloldal a háború pártján állt, amikor kirobbant a konfliktus. Emlékeztetett rá, hogy április 3-án a magyar választók világosan elmondták erről a véleményüket, azt, hogy nem kérnek abból, hogy a baloldal belekeverjen minket a háborúba. „A baloldal idegen pénzből idegen érdekeket szolgál. Ez történik, ha külföldről finanszíroznak egy pártot. Mint kiderült, a baloldal 3 milliárd forintnyi amerikai dollárt fogadott el a kampányukhoz. Tilos magyarországi politikai pártoknak magyarországi kampányhoz külföldi pénzeket elfogadni – ez az aranyszabály pedig a saját szuverenitásunk érdekében született. A baloldal azonban olyan kétségbeesetten akarta áprilisban a győzelmet, hogy feladták a szuverenitásukat és elfogadták az amerikai dollárokat. Idegen pénzből pedig csak idegen érdekeket lehet szolgálni. Ezt politikai prostitúciónak hívják, így érthető, miért állnak a háború és a szankciók oldalán. Azon dolgoznak, annak drukkolnak, hogy Magyarország ne kapja meg a számára jogosan járó eu-s pénzeket. Azért csinálják, mert ezért fizetik őket. Szégyen! – fogalmazott Fürjes Balázs.

A miniszterhelyettes előadása végén hangsúlyozta, a Nemzeti konzultáció célja, hogy Magyarország, a magyar kormány olyan álláspontokat képviseljen, amiben nemzeti egység áll fenn. „Sokkal könnyebb a rossz politikai intézkedéseket kivédeni, ha egyetértés van. Ez erőt és felhatalmazást jelent a politikában” – mondta. Hozzátette: Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, ahol a kormány megkérdezi az embereket a szankciókról. „Mindenkit arra bátorítunk, hogy vegyen részt a Nemzeti konzultációban, s mondja el a véleményét! Mi azt fogjuk képviselni Brüsszelben, amit a magyarok nekünk mandátumként adnak” – zárta előadását Fürjes Balázs.

A teltházas fórum utolsó része a párbeszéd jegyében telt, a jelenlévők kérdéseket tehettek fel, s megoszthatták egymással és az előadókkal az est témájával kapcsolatos gondolataikat.

2022. november 29.

Szöveg és fotó: Korepta Lilla