A Kékes Kutató-mentő Alapítvány tagjai egy évtizede gondoskodnak a Mátrába érkezők biztonságáról. A 27 fős csapatból 14-en csúszós terepen is helytállnak, kiválóan síelnek ugyanis, s télen a mátraszentistváni síparkban is szolgálatban vannak. Ha baj van, sílécen érkezik a segítség, januártól pedig egy új eszköz is bevetésre kész a még gyorsabb mentés érdekében.

Klausmann Viktor, a Kékes Kutató-mentő Alapítvány elnöke kérdésünkre elmondta, a csapat a napokban a Magas-Tátrában, valamint a mátraszentistváni síparkban is gyakorlatozott.

“Tizennégyen kiválóan síelünk, ez persze még nem elegendő ahhoz, hogy menteni is tudjunk valakit, aki a sípályán szenved balesetet. Épp ezért minden szezont egy komoly és szigorú gyakorlattal kezdünk, tulajdonképpen mentési szituációkat modellezünk szakemberek segítségével. December elején a Magas-Tátrába indultunk, hogy egy két napos képzésen még jobban elmélyítsük a tudásunkat. A szlovák speciális mentők közreműködésével egy úgynevezett eszközvezetéses gyakorlaton vettünk részt. A lánctalpas quaddal való mentést is gyakoroltuk, hiszen januártól a mátraszentistváni síparkban is szolgálatba áll egy ilyen eszköz” – mondja a szakember.

Klausmann Viktor hozzáteszi, az új quad és a mögötte lévő rugós utánfutó sokkal biztonságosabb, gyorsabb és precízebb mentést tesz majd  lehetővé, mint a jelenleg használt szánjuk.

“Nagy előnye az új eszköznek, hogy felfelé és lefelé is lehet használni a pályán, sokkal könnyebb vele megfordulni, s nem utolsó sorban kényelmesebb a mentett számára, hiszen jobban tompítja a rázkódást, ami egy súlyos sérültnél óriási előny” – mondja. Hozzáteszi, természetesen megtartják a régi, motoros szánt is, amit elsősorban a könnyebb sérülést szenvedőknél vetnek majd be.

A csapat a Magas-Tátra után a mátraszentistváni sípark felé vette az irányt, ahol egy kötelező mentési gyakorlaton vettek részt.

“Az nem kérdés, hogy mindig, minden helyzetben gyorsan és szakszerű mentünk, de akkor, amikor repkednek a mínuszok, még nagyobb ellenség az idő, hiszen egy hóban fekvő sérültért küzdünk. Ilyenkor általában a kihűlés ellen vívjuk a legnagyobb harcot, s fontos, hogy azonnal tudjunk reagálni. Egy-egy ilyen gyakorlat során igyekszünk minden helyzetre maximálisan felkészülni” – hangsúlyozza Klausmann Viktor.

A srácok egyébként nemcsak mentési, hanem részben rendészeti feladatokat is ellátnak a sípályákon. “Sajnos olykor előfordul, hogy ittas vendégeket kell felszólítanunk arra, hagyják el a pályát, hiszen, ha valaki az alkoholtól felbátorodva, bódult állapotban siklik, bizony ön- és közveszélyes. Emellett, mivel Magyarországon nincs síléces rendőr, egy komolyabb balesetnél azzal segítjük a rendvédelmi szervek munkáját, hogy felvesszük a balesetet szenvedett adatait, s a helyszínen tartjuk a tanúkat” – mondja a csapat elnöke.

 

2022. december 17.

Korepta Lilla

Fotó: beküldött