Február 10-én a Nemzetközi Hegyimentő Napon világszerte köszönetet mondanak a hegyimentőknek, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy biztonságban tudhassuk magunkat a hegyekben.

A jeles napra a mátraszentistváni sípark és a hegyimentők professzionális ruházati partnere, a Helly Hansen izgalmas programokkal készült. A részletekről Klausmann Viktort, a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány elnökét kérdeztük.

A világ 50 országában ezen a napon tartják a hegyimentők, illetve a símentők világnapját. Megtiszteltetés volt számunkra a Helly Hansen látogatása, munkánkat jelképesen egy tortával köszönték meg, mi pedig “cserébe” látványos símentő bemutatót tartottunk hagyományos szállítóeszközökkel, illetve lánctalpas quaddal is. Az utóbbi járművet idén sikerült beszerezni a kormány által indított Aktív Magyarország program segítségével. A mai eseményen részt vett Révész Máriusz, a kezdeményezés kormánybiztosa is, akit tiszteletbeli símentővé fogadunk, s az egyik „sérültet” segített is leszállítani a hegyről.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Helly Hansen képviselői és a síparkba látogatók beleláthattak a hegyimentők és a sípark szakembereinek mindennapjaiba. Feltártuk a hóágyúzás, a technikai hókészítés kulisszatitkait, de be lehetett pillantani a hótaposó gépek és a szivattyú gépház működésébe is.

A Helly Hansen a látogatás alkalmával támogatást is hozott ajándékba: a világnap alkalmából 2023. február 9-11. között a cég az online eladásaiból származó bevétele 5%-át világszerte hegyimentő szervezeteknek ajánlja fel, amelyből Magyarországon a Kékes Kutató-Mentő Rescue Team is részesül. Jómagam ezúton köszönöm a gesztust, kollégáimnak pedig a mindennapos áldozatos munkát! Munkatársaimmal 11 éve dolgozunk a síelők biztonságáért, 2018-ig Kékestetőn, azt követően pedig itt, Mátraszentistvánon teljesítünk szolgálatot.

“A Helly Hansen márkát 1877-ben, a norvégiai Moss-ban alapították, és azóta segíti azokat, akiknek munkájuk vagy kalandjaik során az elemekkel kell megküzdeniük. A ruházatokat a skandináv dizájnnak és a legszélsőségesebb időjárási viszontagságoknak megfelelően tervezték, hogy magabiztosságot nyújtsanak a profiknak, amikor munkájuk során szembeszállnak a természet erejével.
A vállalat készítette el az első vízhatlan anyagot a világon, 140 évvel ezelőtt, amelyet az 1960-as években az első Propile™ fleece középső réteg követett. Az 1970-es években bemutatta az első LIFA® Stay Dry technológiával készült technikai aláöltözetet, napjainkban pedig a díjnyertes H2Flow hőmérséklet-szabályozó technológiával rukkolt elő. A Helly Hansen vezető a technikai vitorlásruhák és síöltözetek forgalmazásában, éppúgy, mint a prémium munkaruházat terén. A márka síöltözeteit a világ kétszáznál is több síterepén dolgozó több mint 55 000 hivatásos szakember viseli, illetve válogatott versenyzők, olimpikonok, hegymászók és kifinomult ízlésű kirándulók kedvelt viselete is. A Helly Hansen felsőruházatai, aláöltözetei, sportruházati termékei és cipői jelenleg a világ több mint 40 országában kaphatók.” (sielok.hu)

2023. 02. 10.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás