Hét köbméter szemét gyűlt össze Gyöngyösoroszi-Károlytárón pénteken, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Tavaszi nagytakarítás kampányában. Az eseményen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Horváth László országgyűlési képviselő, valamint az Egererdő Zrt. csapata és önkéntesei is részt vettek.

Horváth László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: Magyarország Kormánya elköteleződött egy zöldebb, élhetőbb környezet irányába.

 

Határozott lépéseket teszünk a tisztább környezetért, s számos kormányzati támogatással megvalósuló kezdeményezés – többek közt a Tavaszi nagytakarítás, vagy épp a TeSzedd! – hívja fel a figyelmet arra, hogy a szemetelés nem divat!  A Mátra hazánk egyik páratlan szépségű vidéke, kötelességünk értékeit, természeti kincseit és tisztaságát megőrizni.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: a Tavaszi nagytakarítás részben kormányzati támogatással megvalósuló program, s az akció keretében az ország számos pontján sikerült illegális szemétlerakókat felszámolni, vagy épp az erdeinket elcsúfító szemetet eltüntetni.

Ez ami országunk, a mi hazánk, kötelességünk vigyázni rá, s minél szebben és tisztábban átadni gyermekeinknek, unokáinknak. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében a kormány folyamatosan hoz olyan intézkedéseket, amelyek hozzájárulnak a tisztább és élhetőbb környezet meglétéhez. 

Hozzátette: a gyermekek edukálását is kiemelten fontosnak tartják, többek közt a Nemzeti alaptantervnek is része az, hogy a diákok minél több aspektusból ismerhessék meg  környezetüket, hazánk természeti kincseit. Szentkirályi Alexandra kérdésünkre azt is elmondta, ha ideje engedi, családjával szívesen kirándul Magyarországon, s a Mátrában is.

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: számos kezdeményezés keretében hívják fel a figyelmet arra, hogy aki az erdőt választja kirándulásra, ügyeljen a tisztaságra. Mint mondta, a szemétnek nincs helye az erdőben! Ha az italos dobozokat, szendvicses zacskókat el tudjuk vinni magunkkal a hátizsákunkban, akkor azok hazafelé is beférnek a táskánkba!

Az Egererdő Zrt. –  az Országos Erdészeti Egyesülettel karöltve – a kijelölt turistautak, erdei pihenőhelyek, gyalogos és kerékpáros pihenőhelyek mellett elindította a Vidd haza a szemetedet! kampány. Az erdei túrázók bizonyára már tapasztalták, hogy ezeken a pihenőhelyeken nincsenek kihelyezett szemétgyűjtők. Ennek oka, hogy a visszahagyott hulladékot sokszor széthúzták az erdei vadak vagy épp a szél borította fel a kukákat. Ezért eltávolítottuk azokat, s ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy csomagolóanyagokat mindenki vigye magával haza!

2023. április 24.

K. L.

Fotó: Czímer Tamás