Tíz pincészet, gasztroudvar, vezetett túra a Haller pincében – többek közt ezt is kínálja a Nyitott pincék napja Gyöngyöstarjánban június 3-án, szombaton.

A 11 órakor kezdődő programban tíz borászat nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. A szervezők azt ígérik, nemcsak a szomját oltják majd a látogatóknak, hiszen a település 6 pontján igazi gasztro élménnyel készülnek, s finomabbnál finomabb, magyaros-, grill-, streetfood-jellegű ételekkel várják a korgó gyomrú vendégeket.

A pincék közötti közlekedést ezúttal is segíti majd az egész nap járó Dotto kisvonat.

Igazi különlegességként szerepel a programok sorában a 11 és 18 óra között óránként induló túra a Haller pincébe. Az érdeklődők megnézhetik a Bacchus kápolnát is. A pincéről érdemes tudni, hogy Közép-Európa legnagyobb egyenesági pincéje. A pincét Haller tábornok francia hadifoglyokkal építtette, az 1736-ban kezdődött munka tíz évig tartott. Az akkor 192 méter hosszú pince hossza ma 540 méter. A Haller pince felett az Adorján pince húzódik, ami a korábbi borkereskedő tulajdonosáról kapta nevét. Különlegessége a kupolás előcsarnokban látható német bálványprés, ami Pilisvörösvárról került ide. Egyedi látványosság a Bacchus kápolna két, egyenként mintegy 260 hektoliteres, fafaragású hordója. A két hordó az egri Tóth László kádármester munkája, a hordók végén lévő fafaragás pedig Asztalos Joachim alkotása.

A Nyitott pincék részletes programjai az esemény közösségi oldalán olvashatóak.

2023. május 27.

Kékes Online

Kiemelt fotó: Czímer Tamás