Sztojka Attila kormánybiztos, Horváth László országgyűlési képviselő és Nagy Sándor recski polgármester péntek este tájékoztatták az ideiglenes szálláson elhelyezett Hunyadi utcai lakókat arról, hogy a tartós megoldáson is dolgoznak, nem csak az azonnali segítségen.

Horváth László elmondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszterrel egyeztettek, ugyanis külön kormánydöntésre van szükség a helyzet végleges megoldásához, és az azonnali lakhatási segítséghez is.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője Recsken találkozott és egyeztetett a károsultakkal

Elhangzott, hétfőn reggel a Belügyminisztériumban kezdik a munkát Nagy Sándor polgármesterrel, hogy az előterjesztéshez szükséges információkat átadják, és a helyi lehetőségeket ismertessék.

Sztojka Attila kormánybiztos elmondta, hogy azért érkeztek a helyszínre, hogy biztosítsák a károsultakat:

a kormányzat a civilek és az önkormányzat bevonásával már a megoldáson dolgozik. Mint hangsúlyozta, az a cél, hogy a károsultak lakhatása rövid időn belül rendeződjön. Élethelyzeteket kell javítani most, ez pedig nem politikai kérdés. Azért vagyunk itt, hogy megoldást találjunk a lehető legrövidebb időn belül

– hangsúlyozta a kormánybiztos.

Sztojka Attila, kormánybiztos Recsken

Házat-házért! – mondják a Hunyadi utcaiak

Recsken, a vízzel és sárral elöntött Hunyadi utcában parázs a hangulat. Az ilyen kétszavas, karikacsapás egyszerűségű megoldások azonban vélhetően nem lesznek életszerűek. Információink szerint a károsodott ingatlanok ugyanis nem rendezettek jogilag: a házak nemhogy biztosítással, sok esetben építési és lakhatási engedéllyel sem rendelkeznek, sőt, a benne élők tulajdonjoggal sem. Mint ismert, a bányavállalkozás már a nyitás előtt is igyekezett megoldásokat találni erre – sikertelenül -, azonban a számos jogi anomália közül egyet érdemes kiemelni:

több ingatlan a bányavállalkozó által 20 éve tulajdonolt telken található, mindenféle építési vagy lakhatási engedély nélkül. Értelemszerűen önmagától nem tudta ezeket megvásárolni a telektulajdonos, jogi eszközökkel pedig nem kívánt élni magánterületén sem, a békés együttélésre törekedett.

Az ingatlanok piaci értéke, így a mostani kár összege pedig ilyen módon gyakorlatilag értelmezhetetlen, de rendezett jogi háttér mellett is legfeljebb egy-két millió forint körüli értéket képviselnének. A felújítás sem jöhet szóba, hiszen egyes házak már az – emberemlékezet óta nem tapasztalt – özönvíz előtt is elhanyagolt, romos állapotban voltak, a bányanyitás előtt is dőltek össze közülük az elmúlt években.

Füzetlapra írt szerződések

A Hunyadi utcában élők és a bányavállalkozó korábbi megegyezési kísérletei azért is futottak zátonyra, mert számos esetben irracionális összeget, egy kiváló állapotú, recski faluközpontban lévő családi ház árának többszörösét szerették volna megkapni ellenértékként az ott élők. Információnk szerint

voltak olyanok is, akik 40 millió forintra tartottak igényt egy építési és lakhatási engedély nélküli, omladozó házért cserébe, mindezt esetenként tulajdonjog nélkül, egy négyzetrácsos lapra írt szerződést bemutatva tulajdoni lap gyanánt.

 

A felelősség kérdése is napirenden

A bekövetkezett kár felelősségének tisztázása is feladat. A bányavállalkozó megkeresésünkre a két héttel ezelőtt megépített vízelvezető övárkokról mutatott be fotókat, illetve ezzel egyidejűleg ismert körülmény a bánya alatti domboldalból ismeretlen tettesek által illegálisan kivágott, ellopott fák jelentős mennyisége is, melyek szintén nem tudták megtartani a földet a Hunyadi utcai házak felett. A szakértők már vizsgálják ezen körülményeket, ahogyan a házakat elöntő sártenger érkezési irányát is. Természetesen nem elhanyagolható körülmény, hogy ilyen extrém mértékű esőzésre évtizedek óta nem volt példa, olyan települések is víz alá kerültek a térségben, melyek ilyet eddig sosem éltek át. A bányavállalkozó közlése szerint minden hatósági vizsgálatnak állnak elébe.

Első a lakhatás megoldása

Ezen körülmények a felelősség kérdésében lesznek értelmezhetőek, azonban most azonnali segítségre van szükség, hiszen lakhatatlanná váltak ingatlanok, a családok pedig ideiglenes szálláshelyen, rokonoknál kénytelenek megszállni: ez az állapot független minden egyéb abszurd körülménytől és előzménytől. Olyan megoldást kell találni, mely azonnali segítséget, és hosszú távú megoldást is jelent, illetve a további veszélyhelyzetetek kialakulását is megszünteti a Hunyadi úton. A bányavállalkozó a veszélyhelyzetben felajánlotta segítségét az önkormányzatnak, a bányát üzemeltető cég tulajdonosa pedig magánszemélyként a mai napon anyagi gyorssegélyt is eljuttatott a bajbajutott családoknak, a kormányzat pedig a tegnapi bejelentés szerint hosszú távú megoldáson is dolgozik.

 

2023.06.10.

Kékes Online

Fotó: Czímer Tamás