Július első napján már a reggeli órákban nagy volt a sürgés-forgás Mátrafüreden, az Északi Agrárszakképzési Centrum Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium területén, melyet a legtöbben csak mátrafüredi erdészeti szakközépiskolaként ismerünk.

Heves vármegye legnagyobb bakja 2018-ból. 611 gramm, elejtő: Molnár Attila

Idén harmincadik alkalommal került megrendezése a Heves vármegyei vadásznap, melyet az Országos Magyar Vadászkamara Heves Vármegyei Területi Szervezete, a Heves Megyei Vadásztársaságok Szövetsége és az eseménynek helyt adó oktatási intézmény szervezett.

A főzőversenyen induló vadásztársaságok reggel, időben elfoglalták helyüket, és nekiláttak ételkölteményeik elkészítéséhez. A sátrak alatt egész nap remek hangulat volt, láthatóan régi jó ismerősök, baráti társaságok, régi vadásztársak időztek együtt, amíg a méretes fazekakban és üstökben készültek finomabbnál finomabb étkek.

A nevét nem árulta el, de szívesen megállt egy fotóra

Az iskola területe kiváló helyszíne volt a rendezvénynek, a rendezett, szép udvaron és parkban jól átgondolt, megfelelően felépített létesítményekkel segítve a minőségi programokat.

Csodálatos képeket láttunk

A csendet, akár elmélkedést, odafigyelést igénylő beszélgetést is igénylő kiállítások, mint Kokovai Árpád hullajtott agancskiállítása, Valaczkai Erzsébet festő, valamint Virág Vivien fotótárlata az iskola épületének nyugalmában, illetve annak közvetlen közelében kaptak helyet. Ezeken a helyszíneken a látogatók kedvükre csodálhatták meg az agancsokon keresztül a szarvasok állományának alakulását, vagy tekinthették meg a szebbnél szebb fotókat, képeket.

Volt itt minden, csak választani kellett tudni

A színpad körül rendezett sorokban felépített pultoknál a számos ajándékárus kínálata mellett elférek a könyvek, és a különböző modern technikai eszközök is, melyek a mai vadászok munkáját segítik. Akik tehát nem szerettek volna elmulasztani a színpadi rendezvényekből semmit, nem kellett messzire menni, ha valamilyen emléket, vagy ajándékot szerettek volna megvásárolni a harmincadik vadásznap alkalmából.

A délelőtti megnyitón számos alkalommal megszólaltak a vadászkürtök, a fiatal zenészek hamisítatlan fúvós dallamokkal csalogatták közelebb a színpadhoz a parkban sétáló vendégeket. A lejátszás gombra bökve egy kis részlet hallható a fiatalok hangulatos előadásából.

A lejátszás gombra bökve egy kis részlet hallható a fiatalok hangulatos előadásából.

Az eseményhez méltó zászlóbehozatallal kezdetét vette a hivatalos rendezvény is, melyet a vadászhimnusz követett Koch Kata felemelően szép előadásában.

A műsorvezetői szerepben Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője, a Vadászati Védegylet főmunkatársa konferálta fel a színpadra érkezőket, és ismertette a programokat is.

Karnis Pálné, az intézmény igazgatónője elmondta: megtiszteltetésként fogadta a felkérést, hogy az általa vezetett intézmény adjon helyet ennek minőségi rendezvénynek.

Köszöntőjéből az is kiderült, hogy az iskola jól felszerelt, folyamatosan megújuló, korszerű oktatási eszközparkkal rendelkezik, de kollégáira, tanítványaira is büszke, akik nem csak a szakmán belül, de sportversenyeken, kulturális rendezvényeken is jól szerepelnek. A közelmúltban az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen első és negyedik helyezéseket is elhoztak. Szívesen tett eleget a felkérésnek, hogy helyszínt biztosítsanak a vadásznap számára, de úgy gondolta, egyben kérte is, hogy a hozzájuk látogatók – látva az esemény színvonalát – jó hírét viszik majd az iskolának, valamint azt is kérte, küldjenek hozzájuk minél több jó erdésznek, jó vadásznak való diákot.

Polónyi György, az Országos Magyar Vadászkamara vármegyei szervezetének elnöke elmondta: arról szólt a rendezvény az elmúlt években is, hogy be tudják mutatni, mivel foglalkoznak a vadgazdálkodással, vadászattal foglalkozók, hogy megismertessék azokat az eszközöket, ruházatot, művészeti értékeket, könyveket, festményeket, melyek kapcsolódnak a vadászathoz.

Úgy fogalmazott: ez egy jó alkalom arra, hogy az egymástól távolabb lévő vadásztársaságok közelebbi kapcsolatba kerülhessenek egymással. A közelmúlt jogszabályi változásairól is beszélt, mellyel kapcsolatban mindenkit arra kért, hogy alaposan tanulmányozzák át azokat.

Az Országos Vadászkamara elnöke, Dr. Jámbor László felszólalásában méltatta a rendezvény helyszínéül választott intézményt. A törvényi változásokat illetően kiemelte: meglévő jogszabályok módosítása történt meg a közelmúltban. A jövőben az autópályák és gyorsforgalmi utak kerítéssel határolt belső része nem része a vadászterületnek, tehát, ami eddig legfelsőbb bírósági határozatban volt, miszerint a vad közútra kerülése nem rendellenesség, hacsak a vadászatra jogosult nem járult ehhez hozzá, innentől törvényi szinten jelenik majd meg. Bekerült egy olyan jogszabályi elem is, mely kimondja: a kerítést úgy kell üzemeltetni, hogy a vad a pályatestre ne kerüljön fel.

Az eddig tiltott vadászati eszközökről megtudtuk, hogy a hangtompító alanyi jogon használható majd minden vadásznak, viszont az éjjellátó készülék nem automatikusan. Itt külön kell választani a vadászatot, illetve a vadgazdálkodást. Az éjjellátó készülék a vadgazdálkodási feladatok végrehajtása érdekében kerül engedélyezésre. Nem a vadász kéri az engedélyt a hatóságtól, hanem a vadászatra jogosult, és a vadászatra jogosultak akkor adja meg a hatóság az éjjellátó használatával kapcsolatos engedélyt, ha az az adott területen vagy állományszabályozási, vagy vadegészségügyi, vagy egyéb, vadgazdálkodási szempontok alapján indokolt. Tehát nem korlátlanul, hanem szabályozott keretek között teszik lehetővé ennek használatát. Az engedély birtokosának a területén vadászókat tájékoztatni kell arról, hogy a területén ez az eszköz használható.

A mezőgazdasági és erdészeti vadkárok tekintetében a határidők szigorodtak, a bejelentési kötelezettség 15-ről 5 napra csökkent, valamint egyéb határidők is módosultak.

Voltak, akik az íjászattal ismerkedtek

Fontosnak tartotta azt is, hogy már 16 éves kortól le lehet tenni a komplett vadászvizsgát, ezzel 16 éves kortól vadászjegy váltható. Felügyelet mellett a fiatal így sörétes fegyverrel egyéni vadászaton részt vehet. Fegyverátadás helyett fegyverátengedés van – melyet a hozzáértők tudnak pontosan, mit jelent. A felelősség természetesen a kísérőé. Olyan vadász kísérheti a fiatalt, akinek legalább 5 éves gyakorlata van.

Ez azért fontos, mert a Vadászkamara kiemelt feladata a fiatalok képzése, és nem elsősorban abból a szempontból, hogy vadászokat neveljenek, hanem a fiatalokat minél kisebb kortól bevezessék a fenntartható természetgazdálkodásba, bemutassák nekik a vadászat, vadgazdálkodás helyét, szerepét is az ágazaton belül.

Szabó József, vadászíró a könyveivel

Elmondta: a gyakorlat azt mutatja, hogy a gyerekek szüleikre, nagyszüleikre hatással vannak, akiket másképp nem tudnak megszólítani, vagy közelebb hozni a természethez.

Végezetül kiemelte, milyen színvonalas, minőségi csapatok indultak a főzőversenyeken is, valamint örömét fejezte ki, hogy ilyen jó közösség a vadászoké.

Szarvas vadasan pirított gombákkal és hagymás nudlival – Grassalkovich Vadásztársaság, Kál

A harmincadik országos vadásznapon mi is remekül éreztük magunkat. A rendezvény nívója, közösségteremtő ereje elvitathatatlan volt idén is, ami azért is rendkívül fontos, mert a törvénytisztelő, természetszerető vadászatot saját magukénak érző vadászoknak lehetőséget kell adni arra, hogy a társadalom előtt megfelelő módon képviselni tudják közösségüket, értékeiket.

A hivatást becsülettel gyakorlók közé keveredett, jogszabályokkal, és etikával visszaélők gyakran tisztességes vadásztársaik jó hírét is csorbítják, mely viselkedést természetesen minden törvénytisztelő vadász és nem vadász is elítél.

Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak!

2023.07.02.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter