Vasárnap Szent Mihály napi búcsún jártunk Bodonyban. Az egész napos rendezvény egyik fő eleme a Kultúrpajtában nyílt kiállítás megnyitója volt „Péter hegyesitől Clevelandig – a végtelen Bodony” címmel.

A hangulatos porta Kovács Gábor tulajdona, a tárlat az ő Amerikába kivándorolt és az ittmaradt felmenői élettörténetének egy szakaszát mutatja be régi leveleken, fényképeken keresztül, 1880-től 1960-ig. A kiállított levelek személyes emlékek, a nagy történelmi események lenyomatát taglalják a család életében.

Az ünnepségen Vince János, a település polgármestere elmondta: Bodony mélyen őrzi hagyományait, ugyanakkor ezeket a kornak megfelelően alakítja is. A falu élni akar, az itt élő közösséggel együtt tovább akar létezni. A továbbélés záloga, hogy az emberek ismerjék meg egymást, beszélgessenek, legyenek közös élményeik.

Kovács Gábor kifejtette: Bodonyból származik, s ahogy sokan fogalmaznak, itt egy erős mágnes lehet, mert mindenkit magához vonz, aki itt élt, itt született. Kiemelte: Budapestről visszatérve úgy érezte, tennie kell valamit az itteni kultúráért, s ehhez előbb meg kell érteni az itt élőket, megismerni az újonnan beköltözőket, és a faluhoz szorosan kapcsolódó szomszéd települések lakóit.

Közös siker a bodonyi értékmentésben: Vince János polgármester és Kovács Gábor, a Kultúrpajta tulajdonosa

Egy éve érkezett meg újra Bodonyba, s azóta a polgármesterrel – régi osztálytársával – közösen próbálják átadni a régi ismereteket a helyieknek, megismertetni az érdekességeket, a tradíciókat, hogy a jelen élet szerves részévé válhassanak.

A legfőbb cél, hogy itt mindenki megtalálja a helyét, ezt szolgálja a Kultúrpajta is, ami nyitott különféle közösségi tevékenységekre: közös zenélésre, táncházra, beszélgetésekre. A kis közösségek összefogása fontos, hiszen az 1904-es nagy tűzvész után, amikor az egész község leégett, az emberek közösen, egymást erősítvel építették újra a falut.

A következő kiállításon azt mutatják majd be, hogy az ide települők mi mindent hoztak magukkal 1960-tól a rendszerváltásig, mivel tették többé, milyen tudással gazdagították a települést.

A rendezvényen a Kenderszer Néptáncegyüttesnek a Tükrös Zenekar muzsikált, majd az együttes lemezbemutatót is tartott.

A bodonyi Szent Mihály napi búcsúban az itt élő alkotók – Boros Betty mandalafestő művész, Les Norbert népi iparművész és Papp Szilárd preparátor – megnyitották műhelyeik kapuját a látogatók előtt, akik bepillanthattak a kulisszák mögé, megtekinthették hogyan készülnek a bodonyi csodák. Fafaragások, szövések és hímzések bemutatásával a Népművészeti Ház is csatlakozott a kezdeményezéshez.

2023. 09. 25.
Kékes Online, Burián Orsolya