Idén 36 alkalommal mutatták ki otthonokban a mérgező gázt vármegyénk tűzoltói. Az eseteket során 6 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. 31 alkalommal már a telepített szén-monoxid-érzékelők jelezték, hogy a csendes gyilkos jelen van az ingatlanban. Ahol nincs érzékelő a veszélyforrás közelében, ott nagyobb esély van a tragédia bekövetkezésének.

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló gáz. Azért veszélyes, mert megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat, magas szén-monoxid-koncentráció esetén néhány percen belül a halál is beállhat. A szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, jelezni. Akkor keletkezik, ha beltérben nyílt láng van és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor mindenképpen vásároljunk egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt otthonra.

A katasztrófavédelem központi szerve rendszeresen közzéteszi a megbízható és a vizsgálatok során nem biztonságosan működő szén-monoxid-érzékelőkről készített kimutatásokat. A megbízható szén-monoxid-érzékelők listája a közelmúltban is bővült, illetve az alábbi linken megtekinthető:

Megfelelő CO-érzékelők

Nem megfelelő CO-érzékelők

A balesetek elkerülése érdekében javasolt a fűtőberendezéseinket minden évben szakemberrel átvizsgáltatni, továbbá a kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom.

Ha családi házban élünk, akkor a biztonságunk érdekében időpontot szükséges egyeztetnünk a kéményseprőkkel.

Választhatjuk az online ügyfélszolgálatot a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat oldalon az „időpontfoglalás” elektronikus űrlap kitöltésével

  • Telefonon a 1818 -as számot tárcsázva
  • E-mailben a kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu címen
  • Írásban a BM OKF GEK részére címzetten a 1903 Budapest, Pf.: 314. címen
  • Személyesen, nyitvatartási időben a vármegyei ügyfélszolgálati pontokon, Heves vármegyében ez Eger, Klapka György út 11 – A Heves Vármegyei Ellátási Csoportnál

A kéményseprő ősszel és télen is el tudja végezni a kémény ellenőrzését és ha szükséges, a tisztítását is. Aki még nem vette igénybe a magánszemélyek számára ingyenes kéményseprői szolgáltatást, még megteheti, hiszen az ellenőrzés rendszerességével sokat tehetünk a kéménytüzek megelőzéséért. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia.

2023. 11. 05.
Forrás: heves.katasztrofavedelem.hu
Fotó: Szőke Péter BM OKF