Mindenszentek és halottak napján idén is sokan emlékeztek térségünkben, tisztelegve a szentek alakjai előtt, illetve visszaemlékezve elveszített szeretteikre. Ahogy ilyenkor lenni szokott, november 1-jén és 2-án is mécsesfénybe öltöztek a mátrai temetők és emlékhelyek. A jeles ünnep alkalmából mi is felkerestünk néhány emlékhelyet, ahol gyertyát gyújtva emlékeztünk.

November 1-jén és 2-án, mindenszentek és halottak napján díszbe öltöznek az emlékhelyek és a temetők. Színes virágok szirmai, pislákoló mécsesek és a szeretetteljes emlékezés lángjai töltik be ilyenkor az emlékhelyeket és a sírkerteket. Egy ősi hiedelem szerint október utolsó, és november első napjain a már eltávozott lelkek néhány éjszakára visszatérnek a mi világunkba. Ez a legenda különféle tájegységeken és különböző országokban más-más módon, de szinte a világ összes táján megjelenik a népi hitvilágban. A legenda úgy tartja, hogy ilyenkor minél több mécses és apró fénylámpás gyújtására van szükség az éjben, hogy a világunkban kóborló lelkek könnyen vissza tudjanak térni a saját világukba.

Több emlékhelyen is jártunk, mutatjuk a mátrai helyszínek meghitt pillanatait.

Mátrafüred 

A szépséges hegyvidéki lakó- és üdülőterület számos emlékhellyel rendelkezik. Ezek közül a legismertebb talán a Kallók-völgyében nyugvó Máriácska kegyhely, mely évszázadok óta csodás gyógyulások helyszíne. A Mátrafüred központjából mindössze 1 kilométeres távolságban található kegyhely az esti órákban is könnyedén megközelíthető, jól jelzett, széles úton, egy elemlámpa segítségével könnyedén megtalálhatjuk az emlékhelyet.

A sziklamélyedésben álló Szűzanya szobor előtt, a látogatók mécseseinek fénye misztikusan világította meg a kegyhely környékét mindenszentek és halottak napja éjszakáján. Hasonló ünnepi fényben tündökölt a mátrafüredi templom bejárata előtt álló feszület, valamint a mátrafüredi temető is.

 Mátraháza 

Mátraházán, a Kékesre kanyarodó műút mentén elterülő Naphimnusz parkban találjuk a Mátra egyik legszebb környezetben fekvő kis templomát, a Magyarok Nagyasszonyának szentelt kőtemplomot. A meghitt, csendes miliő egész évben, így ősszel is igazán gyönyörű. Emlékezhetünk itt Gajdóczky Dezső, gyöngyösi építőmesterre, kinek nevéhez számos környékbeli épület tervezése fűződik, gyújthatunk gyertyát a mátrai turizmus történetének nagyjai, például Hanák Kolos tiszteletére, de a templom előtt álló feszület tövében elhunyt szeretteinkre is emlékezhetünk 1-1 mécses gyújtásával. Előttünk is sokan így tettek már, hiszen érkezésünkkor gyertyák halovány fénye világította meg az épület rusztikus homlokzatát.

Kékestető 

Kékestetőn, az ország legmagasabb pontján is van lehetőség a megemlékezésre, mécsesgyújtásra. A felső parkoló mellett találjuk a Krisztust ábrázoló emlékoszlopot, míg egy kicsivel távolabb a Csonka család emlékoszlopát, a csúcson pedig további emlékhelyek is várják a látogatókat. A leggyönyörűbb helyi emlékhely talán a Krisztus-képoszlop, melynek esti gyertyafényei beragyogják a sötét tájon túl a lelket egyaránt.

A kékesi éjben érdemes egy rövid sétán is felfedezni a környék éjszakai szépségeit, hiszen a csúcson nemrégiben korszerűsített közvilágításnak köszönhetően jól bejárható hazánk teteje az éj leple alatt is.

 

2023. november 4.

Demecs Norbi