A tölgyfából faragott emlékmű Magyarországon egyedüliként a bányászözvegyeknek állít emléket. A Veres László helyi fafaragó művész által készített alkotás a település központi parkjában emlékeztet a bányászfeleségek sokszor szomorú, de mindenképpen aggódással teli életére, sorsára.

Forgó Gábor, a község polgármestere az átadó ünnepsége elmondta: Mátraderecskén is sokak élete fonódott egybe a bányászattal, és sajnos sok családot ért pótolhatatlan veszteség. A bányászok munkája az egyik legveszélyesebb, bátorságuk, áldozatkészségük példa nélküli. Tisztelet jár minden bányásznak, hivatásukkal a közösséget, a hazát szolgálják. Nem felejtjük azt, amit a bányászok és az asszonyok tettek a községért, a közösségért.

Az ünnepségen Dobor István, a Nógrád Vármegyei Nyugdíjas Bányász Szakszervezet elnöke kiemelte: a bányászok összetartó szövetsége rendre példát mutat bajtársiasságból, közösségi munkából is. Azt tartják: a bányásznak két családja van: az egyik lent várja a fronton, a másik pedig fent imádkozik érte. A feleségek jelentős áldozatot hoztak a bányászok támogatása során, az emlékművel ezt a féltő szeretetet idézzük fel. A bányászoknak saját egyenruhája, köszöntése és himnusza van – ezzel is egyedülállóvá téve a szakmát. Feladatunk, hogy a jelen generáció is megismerhesse a bányászok szenvedéssel teli, ugyanakkor dicsőséges életét.

Az eseményen korábban bányászként dolgozók is részt vettek. Aki egyszer bányász volt, mindig az is marad!

2023. 12. 05.
Kékes Online, Burián Orsolya