Az MVM Mátra Energia Zrt. és a Mátrai Erőmű Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók szakszervezete koszorúzást és elismerés-átadó ünnepséget szervezett az erőmű területén található bányász hősök emlékművénél.

Bóna Róbert, a visontai bánya igazgatója az eseményen elmondta: a bányászat alapjaiban formálta a magyar gazdaságot és a társadalmat is. Ma nemcsak az ásványkincsek kitermelését ünnepeljük, hanem a bányászok hősies, kitartó, áldozatos munkáját is. A bányászat az évszázadok során fejlődött, átalakult, a technológia lehetőségeit kihasználva olyan szintre emelkedett, ami korábban elképzelhetetlen volt. A bányászok az emberi kitartás, az összetartás és az elszántság szimbólumai lettek.

 

Ma azokat ünnepeljük, akik jeleleg is veszélyes, nehéz körülmények között dolgoznak, hogy az ipar és a gazdaság sikeres legyen. A bányászok munkája mára biztonságosabbá vált, de még mindig hatalmas erőfeszítést igényel. Az energiaforrások, az építőipari alapanyagok mind a bányászok munkájának eredményei. A mai nap a jövőről is szól: a fenntarthatóság és a környezettudatosság vált a modern bányászat alapelvévé, hogy a következő generációnak is legyen lehetősége használni és élvezni a technológia nyújtotta előnyöket.

Ma a mátraaljai bányászatot is ünnepeljük – fogalmazott Bóna Róbert, ami térségben több mint 130 éves múltra tekint vissza, s Rózsaszentmártonban kezdődött. Visontán 1969-ben indult a külszíni fejtés, s azóta itt 2 milliárd m3 fedőkőzetet mozgattak meg, s a bánya mintegy 245 millió tonna tüzelőt biztosított az erőmű részére villamosenergia-termelés céljából. A föld alatt még többszáz millió tonna lignit található, ami reményt ad a jövőre nézve. A Kormány az energiabiztonság érdekében az elmúlt évben egy 7 pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el, melyben a Mátrai Erőmű is fontos szerepet kapott. Az ország villamosenergia-igényének kielégítése érdekében továbbra is cél a 3 TWh feletti éves villamosenergia-termelés, ami az ország termelésének 10%-át adja. Ehhez szükség van hazai tüzelőanyagra, melyet a társaság saját bányáiból termel ki: az idén augusztus végéig 2,7 millió tonna lignitet bányásztak.

A tásaság megújítása nagy léptekkel folyik, számos fejlesztés van folyamatban jelenleg is, ennek részeként további napelempark létrehozása van tervben és már zajlik a közbeszerzési eljárás egy kombinált ciklusú 650 mW-os gázturbinás blokk (CCGT) építésére.

Vécsi György vezérigazgató az elismerések átadását megelőző köszöntő beszédében külön gratulált azoknak a kollégáknak, akik tegnap, a budapesti központ bányásznapon részesültek elismerésben. Kiemelte: a kormányzat részéről megvan a támogatás a Mátrai Erőmű és a 2 bánya irányába, ami közeli és akár hosszabb távú jövőképet is felrajzol. A lignit hazai energiaforrásunk, nagyon fontos támogatandó terület a jövőbeli energetikai fejlesztések utáni hasznosításban is. Az elmúlt időszak energiaválsága ráébresztett minket arra, hogy szükség van az energiabiztonságot nyújtó hazai erőforrásokra, így az eredetileg kitűzött 2025-ös bezárási időpont is kitolódik.

A következő évek lehetőséget adhatnak arra, hogy akár a vegyiparhoz vagy az autóiparhoz kapcsolódó fejlesztések is megvalósulhassanak. Jelenleg a bánya lát el minket szénnel – emelte ki Vécsi György -, de már a jövő évtől kezdve a napelemes rendszerekkel termelt zöldenergiával láthatjuk el a bányát.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője, a villamos energia ellátásbiztonságáért felelős miniszteri biztos kiemelte: nemrégiben egy miniszteri stratégiai értekezleten mutatta be a Mátrai Erőmű helyzetét és kihívásait, ahol úgy fogalmazott: „A Mátrai Erőmű nem vész el, csak átalakul!” Ez egy nagyon fontos kijelentés, hiszen évek óta abban a kétségben veszik fel a munkát az itt dolgozók, hogy lesz-e erőmű, és mindig voltak olyan hangok, amik azt mondták: Nem lesz! De az erőmű és a nemzeti vagyon nem vész el, ahogy az itt felhalmozódott tudás és a tapasztalat sem. Az itt dolgozók a legnagyobb bizonytalanságban is kitartottak, tudásuk legjavát adva tartották meg az erőművet, amiért külön köszönet és tisztelet jár nekik.

Az erőmű átalakul, s ezt a változást az itteni értékeket megtartva szeretnénk véghezvinni. Már vannak olyan tudományosan igazolt lehetőségek, amelyek a bányaművelést életben tudják tartani úgy, hogy a kor kihívásainak megfelelően adnak erőforrást más iparágaknak. A tudásra, a tapasztalatra és a helytállásra ugyanakkor az átalakulás időszakában is nagy szükség lesz.

Az energetikai ellátás helyzete most nem olyan szélsőséges, mint a tavalyi évben volt, de nagyon törékeny, s ezt mindig szem előtt kell tartanunk.

2023. 09. 01.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás