Mi fán terem a barlangász? címmel tart ingyenes előadást Dr. Leél Őssy Szabolcs, az ELTE egyetemi docense a Károly Róbert Campus Akadémiai Esték (Junior MAB Klub) programsorozatának keretein belül.

A barlangászat a legtöbb ember számára valami távoli, misztikus és veszélyes dolog. Pedig Magyarországon több mint 4000 barlang található és több ezer ember (jobbára fiatalok) járja ezeket (és a külföldi). Hazánkban kb. 400.000 ember vesz részt fizetett, kivilágított barlangban folytatott túrákon évente.

Veszélyes? Az évi több tízezer barlangi túra során többnyire semmilyen baleset nem történik, néha esetleg egy-két bokaficam előfordul. Súlyosabb baleset néhány évenként egy történik a magyar barlangokban. Halálos baleset pedig több mint 50 éve nem volt magyarországi száraz barlangban! Ami tragédiákról hallunk, azok barlangi búvárokkal történt víz alatti balesetek.

A barlangok a természet egy csodálatos, semmi mással össze nem hasonlítható világát jelentik: érdemes minden természet iránt érdeklődőnek megismerkedni velük! Ebből ad majd ízelítőt kicsiknek és nagyoknak Dr. Leél Őssy Szabolcs, az ELTE egyetemi docense.

Előadó: Dr. Leél Őssy Szabolcs, egyetemi docens, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Időpont: 2023. december 12. (kedd) 17 óra 
Helyszín: MATE Károly Róbert Campus, T előadó (Gyöngyös, Mátrai út 36.)

Az előadás gyermekeknek is javasolt, a témát az előadó közérthetően járja körbe.

2023. 02. 05.
Fotó: Pixabay, Gérard Jaworski