Hazánk páratlan szépségű karsztfennsíkján, a védett és fokozottan védett természeti értékeket rejtő Bükk-fennsíkon mesébe illően szép az ősz. Aranylóan csillogó lombok, rozsdavörös hegyoldalak, a végtelenbe kanyargó, színes lombalagúttal ölelt utak, lenyűgöző panorámák. November első napjain a Bükk-fennsík varázslatos útjain jártunk, hogy olvasóinak is megmutathassuk azt a csodát, amely most térségünkben látható.

A Bükki Nemzeti Park Magyarország egyik első nemzeti parkja, amely az Északi-középhegységben, a Bükk-vidéken fekszik. A Bükk-vidék döntő többségét az Északi-középhegység nagyobb részétől eltérően nem vulkanikus, hanem tengeri üledékes kőzetek építik fel. Legmagasabb részén, a Bükk-fennsíkon a földtörténeti középkorban ülepedett karbonátos kőzetek (dolomit, mészkő) bukkannak felszínre. A fennsíkot, amelyet „köveknek” nevezett meredek sziklaszirtek ölelnek körül, a Garadna-patak két részre, Nagy- és Kis-fennsíkra bontja.

Eger és Szilvásvárad térsége az ország egyik leglátogatottabb turisztikai régiója, ám a meseszép és igazán különleges Bükk-fennsíkra már sokan nem látogatnak el, mondván a Fátyol-vízesést látva, hogy: “ennél már úgysincs szebb.” De bizony, van! Töbrökkel gazdagított, csodás fennsíki rétek, fenyvesek és bükkösök ölelésében, hófehér mészkősziklák, mesés kilátópontok és hangulatos menedékházak lépten-nyomon ezernyi természeti értékkel gazdagítva.

Bükk-fennsíki túránkat kezdhetjük az Olasz-kapunál és Bánkúton is, ahová autóval is lehetőség van eljutni – előbbi használatáért úthasználati díj fizetendő a szilvásváradi parkolóban, még utóbbi helyszínen szabad parkoló érhető el. Természetesen a teljes fennsík megközelíthető gyalogtúrák alkalmával is – teljesség nélkül – Bélapátfalváról, Szilvásváradról, Felsőtárkányból, Nagyvisnyóról, Mályikáról, Lillafüredről és Bükkszentkeresztről is. Legutóbbi látogatásunk során az Olasz-kapu – Zsidó-rét – Három-kő útvonalat jártuk be, mely a fennsík “szilvásváradi oldalának” egyik legnépszerűbb útvonala. Az Olasz-kapu mellett fekvő Fekete-Sár-rét azonnal meginvitál bennünket a fennsíki rétek páratlan, sajátos hangulatának birodalmába, majd egy meseszép, aranyló palásttal terített út vezet tovább a Zsidó-rétre, mely a sok természeti érték egyik fokozottan védett képviselője, telis-tele szebbnél-szebb értékekkel és az ősz színeinek mámorával, része az országos Kéktúra legendás vonalának is. Továbbiakban a Keskeny-rét kíséri utunkat, majd a Kékből kiágazó zöld háromszög jelzésen folytathatjuk túránkat a közeli Három-kő szirtjére, ahonnan tiszta időben a Mátrán, az Alsó-Bükkön és az Alföldön túl egészen a Tokaj-hegyig ellátni.

Ugyan a Bükk-fennsík egy varázslatos túrahelyszín, kiemelt figyelmet szükséges fordítanunk a terület fokozottan védett természeti státuszára. Sose hagyjuk el a kijelölt utakat, illetve mindig figyeljünk a természetjárás írott és íratlan szabályaira, hogy ez a mesés régió az utókor számára is fennmaradjon jelen formájában.

2023. november 4.

Demecs Norbi