Közeledve a Márton naphoz, egy kis egyveleggel kedveskedik Stiller Tamás kreatív séf, melyben saját ízvilágának megfelelően mutatja be a pecsenye kacsa elkészítését.

Hozzávalók:

4 kacsacomb
200 g kacsazsír
4 fej hagyma
friss majoranna, só

Köretek:

Áfonyás lilakáposzta
Burgonyapüré
Sült céklakocka
Párolt fokhagymás spenót és kelbimbó

1. Általában grillben szoktam elkészíteni a kacsát faszén parázs mellett, de sütőben is ugyanazok a hőfokok vannak. A 220°C-ot célozzuk meg a sütőben. Egy magasfalú tepsit kenjünk ki zsírral és tegyük bele a szeletelt hagymát! Szórjuk meg majorannával és fektessük rá a kacsacombokat! Tegyük a forró sütőbe és kezdjük el sütni! Amikor a hús már teljesen puha, akkor vegyük ki egy tepsibe a combokat! A zsírt szűrjük le, mert ezzel fogunk dolgozni!

A kacsára még rá fogunk pirítani tálalás előtt. A még forró sütőbe tegyük be a kockára vágott céklát és hagyjuk, hogy puhára süljön!

(Grillben alutálcába teszem a combokat és indirekt zónában téve sütöm teljesen ropogóssá. A végén kemény fával füstölöm)

2. A lilakáposztát metéljük le és a szűrt kacsazsírral (hagyjunk a spenót alá is), cukorral kezdjük el lepárolni! Kevés köménymagot hozzáadva pároljuk puhára! Adjunk hozzá áfonyalekvárt és némi friss áfonyát! Keverjük össze, hogy szép fényes legyen!

3. A kelbimbót sós, szegfűszeges víz fölött pároljuk meg puhulásig (8 db kb 7 perc)! A spenótot a kacsazsíron és egy gerezd fokhagymán futtassuk meg!

4. A főtt burgonyát hámozzuk meg és burgonyanyomóval törjük át! Bőséges vajjal és tejjel krémesítsük! Ha szükséges, botmixerrel adjunk neki krémes állagot!

5. Állítsuk a sütőt grill módba és 220°C fokra hevítsük fel! A legjobb, ha légkeverés is párosul hozzá. Tiszta tepsibe tegyünk sütőpapírt és fektessük rá a combokat! Süssük őket körbe, hogy csodaszép, ropogós külsejük legyen!

Tálaljuk ki az elemeket! Burgonyapüré, spenót, lilakáposzta és a kelbimbó, végül a kacsacomb.

Jó étvágyat kívánok!

 

2023. november 4.

Stiller Tamás