Közeledve a Márton naphoz, egy kis egyveleggel kedveskedik Stiller Tamás kreatív séf, melyben saját ízvilágának megfelelően mutatja be a pecsenye kacsa elkészítését.
Hozzávalók:
4 kacsacomb
200 g kacsazsír
4 fej hagyma
friss majoranna, só
Köretek:
Áfonyás lilakáposzta
Burgonyapüré
Sült céklakocka
Párolt fokhagymás spenót és kelbimbó
1. Általában grillben szoktam elkészíteni a kacsát faszén parázs mellett, de sütőben is ugyanazok a hőfokok vannak. A 220°C-ot célozzuk meg a sütőben. Egy magasfalú tepsit kenjünk ki zsírral és tegyük bele a szeletelt hagymát! Szórjuk meg majorannával és fektessük rá a kacsacombokat! Tegyük a forró sütőbe és kezdjük el sütni! Amikor a hús már teljesen puha, akkor vegyük ki egy tepsibe a combokat! A zsírt szűrjük le, mert ezzel fogunk dolgozni!
A kacsára még rá fogunk pirítani tálalás előtt. A még forró sütőbe tegyük be a kockára vágott céklát és hagyjuk, hogy puhára süljön!
(Grillben alutálcába teszem a combokat és indirekt zónában téve sütöm teljesen ropogóssá. A végén kemény fával füstölöm)
2. A lilakáposztát metéljük le és a szűrt kacsazsírral (hagyjunk a spenót alá is), cukorral kezdjük el lepárolni! Kevés köménymagot hozzáadva pároljuk puhára! Adjunk hozzá áfonyalekvárt és némi friss áfonyát! Keverjük össze, hogy szép fényes legyen!
3. A kelbimbót sós, szegfűszeges víz fölött pároljuk meg puhulásig (8 db kb 7 perc)! A spenótot a kacsazsíron és egy gerezd fokhagymán futtassuk meg!
4. A főtt burgonyát hámozzuk meg és burgonyanyomóval törjük át! Bőséges vajjal és tejjel krémesítsük! Ha szükséges, botmixerrel adjunk neki krémes állagot!
5. Állítsuk a sütőt grill módba és 220°C fokra hevítsük fel! A legjobb, ha légkeverés is párosul hozzá. Tiszta tepsibe tegyünk sütőpapírt és fektessük rá a combokat! Süssük őket körbe, hogy csodaszép, ropogós külsejük legyen!
Tálaljuk ki az elemeket! Burgonyapüré, spenót, lilakáposzta és a kelbimbó, végül a kacsacomb.
Jó étvágyat kívánok!
2023. november 4.
Stiller Tamás