A Kápolnai Tündérkert Óvoda óvodásai is – ahogyan sok más környékbeli településen – megünnepelték a Márton napot, ez alkalomból különféle programokat szerveztek óvodapedagógusaik, melyekhez a gyerekek szülei is csatlakozni tudtak. Ebből az alkalomból az intézmény vezetőjét, Kecskésné Kerékgyártó Andreát kérdeztük.

– Mennyire régi szokás a Márton nap ünneplése a kápolnai ovisok körében?

– Óvodánkban már több éves hagyomány a Márton napi sokadalom. Ez egy egész hetet magába foglaló programsorozat, amire már jóval előtte készülünk. A hét első három napjában minden csoportban elkészítjük a lampionokat. Ez a program mindig a szülőkkel közösen történik, hisz mi nagyon fontosnak tartjuk, hogy ők is érezzék az óvodai közösséghez való tartozásukat. Évről évre nagy örömöt okozunk ezzel a gyerekeknek is és a szülőknek egyaránt.

– Hogyan zajlik a program, mi történik ilyenkor?

– A csütörtöki nap mindig a tökfaragásé. Ezen a napon közösen gyűlünk össze és minden gyermek, szülő kedvére faraghatja a mintákat a tökökbe. A nap végén az elkészült alkotásokat kihelyezzük az óvoda ablakába, beletesszük a mécseseket és gyönyörködünk a látványban.

A hét zárásaként, a pénteki napon szintén a szülőkkel közösen készülünk a lampionos felvonulásra. Mielőtt elindulunk a faluba, előtte az egyik csoport gyermekei vidám kis libás dalokat, mondókákat adnak elő. Ezt követi a zsíros kenyér és a forró tea elfogyasztása. Amikor már kellően besötétedett, mindenki meggyújtja a lampionjában a mécsest és egy nagy sétára indulunk a településen. Ez mindig látványos megmozdulás, a szülőkön kívül a lakosok is érdeklődve figyelnek minket. A nap zárásaként vidám táncházzal búcsúzunk el egymástól. Most is elmondhatjuk, hogy hatalmas élmény volt minden gyereknek és a szülőknek is.

2023. 11. 20.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: beküldött