Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban

Orbán Viktor miniszterelnök a rádióinterjúban arról is beszélt: minden politikai vita mélyén a szuverenitás rejtőzik, amely röviden annyit tesz: a magyarok sorsáról csak a magyarok dönthetnek.

Hangsúlyozta: beavatkozási kísérletek azonban ma is vannak, a dollárbaloldal és a dollármédia ügye pont erről szól. Orbán Viktor közölte: mindenkire szükség van, akinek fontos Magyarország függetlensége, szuverenitása, ez a nehéz harcokban támogatást ad a magyar kormánynak, ezért kért mindenkit, hogy töltse ki a nemzeti konzultációs ívet, “szánjon néhány percet a hazájára”.

A magyar történelem tanulsága, hogy körülöttünk mindig nagyobb birodalmak voltak, és bár mindig belénk akartak harapni, nem kell megijedni tőlük, mert “nálunk nagyobbak is elhullottak, mi meg még mindig itt vagyunk” – emlékeztetett. Mi úgy mozgunk, hogy minden birodalom temetésén részt tudjunk venni – fűzte hozzá. A másik fontos tanulság, hogy 1100 év alatt a magyarság bebizonyította, hogyan kell a saját területét berendezni. “Ez a mi világunk, amit mi tudunk a legjobban berendezni” – fogalmazott, hozzátéve: ezért nem akarjuk megengedni, hogy mások szóljanak bele.

Emlékeztetett azonban: mindig vannak olyanok belül is, akik úgy gondolják, Magyarország tagozódjon be egy birodalomba, akik pénzért a haza egy részét vagy az egészét is hajlandóak eladni. Szerencsétlenebb időkben ezek az emberek képesek arra, hogy kormányra kerüljenek: volt egy Gyurcsány-korszak, amikor behozták az IMF-et, bevezették a devizahitelezést, elvették az emberek nyugdíját, fizetését – idézte fel. Ezekben a korszakokban a kormányzati döntések nem a magyar emberek érdekét szolgálták, ez szuverenitássérelem – jegyezte meg.

Orbán Viktor kiemelte: a külföldiek a Magyarországhoz hasonló méretű országok döntéseit esetről esetre próbálják befolyásolni, most például az amerikaiak törekednek arra, hogy “belepréseljenek bennünket az ukrán háborúba”, de gazdasági lobbiérdekek is elő szoktak kerülni. A másik típusú befolyásolás a választások idején villan fel, amikor az embereket próbálják rávenni arra, hogy ne nemzeti kormányt válasszanak – közölte.

Hozzátette: ez történt a legutóbbi parlamenti választáson, amikor bizonyítottan brüsszeli és washingtoni pénzeket toltak be a baloldal mögé, hogy ne nemzeti kormány legyen Magyarországon, ez a guruló dollárok ügye. Ezt a törvény bünteti, de találtak kiskapukat, ezért az ország érdeke az egyértelmű és világos szabályozás – hangsúlyozta.

“Még egyszer ne fordulhasson elő, hogy itt áll a magyar nép, és a választás után tudja meg, hogy dollármilliókkal akarták az ő döntését befolyásolni a baloldali pártokon keresztül” – mutatott rá.

Hozzátette: ezért a szuverenitásvédelem érdekében a parlamentnek hoznia kell néhány döntést, és sokkal komolyabban kell venni a következő években is a beavatkozási kísérletek előtti utak eltorlaszolását.

A kormányfő a gazdaságról szólva úgy értékelt: 2023 volt a legveszélyesebb év hosszú évek óta, az infláció, a szankciók és az energiaválság miatt.

Hozzátette: a magyar emberek idén azért dolgoztak, “hogy ne legyen rosszabb, vagyis meg tudják védeni azt, amit már elértek”.

A jövő évet ugyanakkor reményteljes esztendőnek nevezte, hangsúlyozva, hogy 2024-ben már “azért fogunk dolgozni, hogy jobb legyen”.

Jelezte: megvannak az első jelei, hogy ez nemcsak egy vágyálom, hanem elérhető lehetőség is, hiszen a nyugdíjakat mindenképpen 6 százalékkal emeli a kormány, akkor is, ha kiderül, hogy csak 5 százalék az infláció. Februárban ki tudják fizetni a már megemelt 13. havi nyugdíjat, a gazdaság szereplői pedig a minimálbér és garantált bérminimum 10, illetve 15 százalékos emeléséről döntöttek.

A biztató előjelek közé sorolta azt is, hogy a kormány meg tudta hirdetni az otthonteremtési rendszer kibővítését: a falusi csokot még kedvezményesebbé tette, a városi otthonteremtéshez egy új programot, a csok pluszt indította el, valamint megemelte a babaváró hitelt is.

Komoly teljesítménynek nevezte, hogy a 40 évnél fiatalabbak körében a saját otthonnal rendelkezők aránya elérte a 75 százalékot.

A kormányfő arra is kitért: Magyarország érdeke, hogy gazdasági együttműködéseket alakítson ki az egész világon. Hozzátette: miközben világos, hogy mi a Nyugat része vagyunk, a “vak is látja”, hogy ebben a pillanatban a legjobban fejlődő része a világnak tőlünk keletre van. Ezért a keletiekkel való gazdasági együttműködés elemi érdeke Magyarországnak, és ezt kell szolgálnia a mindenkori kormány, külpolitikai tevékenységének is – jelentette ki.

Jelezte: azért utazik egyik nap Svájcba, másik nap Azerbajdzsánba, jövő héten Argentínába, aztán Brüsszelbe, mert próbálja kitágítani a teret a magyar gazdasági szereplők számára, hogy minél sikeresebben vállalkozhassanak külföldön, és annak minél több haszna érkezhessen meg Magyarországra.

2023. 12. 01.
Forrás: MTI
Fotó: