Az ünnepi időszak közeledtével egyre jobban előtérbe kerülnek a téli desszertek, amelyek kiváló alapanyaga a különleges ízélményt nyújtó szelídgesztenye. Sőt, az édességek mellett a húsos fogásokat is feldobja ez a tápláló gyümölcs.
A magyar fogyasztók körében nagy népszerűségnek örvend a szelídgesztenye, a vásárok hangulatát idéző sültgesztenye mellett főként desszert formájában kerül legtöbbször a fogyasztókhoz. Ma már széles termékpalettából válogathatnak a fogyasztók: ízesített pürék, bio pürék, krémek, liszt, töltött péksütemények, előfőzött gyorsfagyasztott gesztenye, valamint az igazán különlegesnek mondható gesztenyefasírtig és pogácsáig terjed a skála.
A szelídgesztenye egyébként egy igazi vitaminbomba: B1-, B2-, B6, C-, és E-vitamin tartalma, folát (a B9 vitamin természetben előforduló formája) tartalma nem elhanyagolható, továbbá bővelkedik élelmi rostban. Sokan nem gondolnák, de a gesztenye C-vitamin-tartalma a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas. Beltartalmi értékeit tekintve zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket.
Fontos, hogy a gesztenye – szemben más gyümölcsökkel – feldolgozott formában sem veszít a vitamintartalmából. A hagyományos gesztenyemassza, -püré is számottevő mennyiséget tartalmaz az értékes vitaminokból.
Hoztunk nektek egy gesztenyész keksz receptet is:
Hozzávalók
-
250 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
-
250 gramm natúr gesztenyemassza
-
50 gramm barnacukor
-
1 db bourbon vaníliás cukor
-
3 evőkanál repce étolaj
-
70 gramm margarin
-
1 teáskanál sütőpor
Elkészítés
Az alapanyagokat előkészítjük, kimérjük. A gesztenyemasszát a barna cukorral, margarinnal, repce étolajjal, bourbon vaníliás cukorral jól összekeverjük. A sütőporos lisztet hozzáadjuk.
Összegyúrjuk és azonnal nyújtjuk, aztán szaggatjuk, mintát is nyomhatunk rá a sütipecséttel. Vastagsága tetszőleges ki milyen vastagon szereti.
Sütés előmelegített légkeveréses sütőben alsó felső funkción, 180°C, 18-20 perc. Megfordítjuk, ha a talpa kezd pirulni akkor kivesszük a sütőből a tepsiben hagyjuk kihűlni.
2023. 12. 11.
Forrás: NAK
Fotó: Freepik, azerbaijan_stockers