Berecz Róbert rendőr százados, a gyöngyösi rendőség közrendvédelmi osztályának megbízott vezetője több mint egy évtizede szolgál a városban. Munkája során a polgárőrséggel és a városrendészettel is szorosan együttműködik, ami – mint mondja – nagyban növeli a hatékonyságot és a bűnelkövetők rendőrkézre kerülését.

Berecz Róbert azt követően, hogy a gyöngyösi Vak Bottyán János iskolában végzett, elindult a fiatalkori álma felé, s 2005-ben a miskolci rendészeti szakközépiskolában folytatta tanulmányait. Ezután 2007-től Gyöngyösön közlekedési járőrként, majd szolgálatparancsnokként, közlekedési vizsgálóként munkálkodott, s közben főiskolát is végzett és 2014-ben rendőrtiszt lett. Hat éven át volt a helyi körzeti megbízotti alosztály vezetője, majd néhány évet az egri főkapitányságon tevékenykedett, 2023-tól a helyi közrendvédelmi osztály élén dolgozik. „A kezdetektől jó munkakapcsolat kialakítására törekszem a kollégákkal, a feladatok, elvárások maximális teljesítése a követelmény természetesen önmagammal szemben is. Munkánk során szoros kapcsolatot alakítottunk ki a városrendészettel és a polgárőrséggel is, akik nagyon sokat tesznek azért, hogy közösen megannyi eredményt tudjunk felmutatni. A Heves Megyei Polgárőr Szövetség részéről Harkó Ottó térségi alelnök koordinációjának köszönhetően vármegyei, de országos szinten is kimagasló óraszámban jelennek meg a közös ellenőrzésekben” – mondja Róbert. Hozzáteszi, hogy a városban elsősorban a garázdaságok, a vagyon elleni bűncselekmények, a tulajdon elleni szabálysértések és ezen belül is a bolti lopások jellemzőek. „Gyöngyösön a Harmadosztály és a Duranda a két kritikus pont. Itt – ahogyan Pethő Róbert, a bűnügyi osztály vezetője korábban már szintén megfogalmazta – fokozott jelenlétre van szükség, de gyakran találkozunk más településekről ide érkező csellengőkkel is. S az sem szerencsés Gyöngyösön, hogy a fent említett két településrész gyakorlatilag karnyújtásnyira van a belvárostól, ahol sok a bűnelkövető.”

2023-ban több mint 700 főt fogtak el a gyöngyösi rendőrkapitányság hivatásosai, és ezen felül több mint 500 főt állítottak elő. Tehát összesen több mint 1200 személyes szabadságot korlátozó intézkedés végrehajtása valósult meg a rendőrségi törvény elfogás és előállítás kategóriájában. Ez azt jelenti, hogy átlagosan naponta 3-4 fő kerül be az illetékességi területükről a rendőrkapitányságra, jellemzően a város területéről. „Más vármegyei kapitánysásághoz képest ez kimagaslóan jó eredmény, s nem győzöm hangsúlyozni, hogy a kapitánysági állomány magas intézkedési aktivitása mellett ez köszönhető például a polgárőrökkel és a városrendészettel való jó kapcsolatunknak is. Mindemellett az állampolgárok közreműködése is jelentős e tekintetben, sok ingatlannál és személyautóban is van már kamera, s ez szintén nagy segítség lehet az elkövetők felkutatásában. Ugyanakkor a gyöngyösi fiatalokat is biztatom, hogy nyugodtan csatlakozzanak a csapatunkhoz és tegyünk együtt a vàros közbiztonsàgàért” – hangsúlyozza Róbert. Hozzáteszi, folyamatosan igyekszik motiválni a rá bízott állományt, sőt, ő maga is rendszeresen terepen van, s nap mint nap – gyöngyösi lakosként szabadidejében is – találkozik azokkal a gondokkal, amelyekkel a helyi állampolgárok. „A problémás területekre kiemelt figyelmet fordítunk, és sokszor szabadidős rendőrökkel is fokozzuk a jelenlétet.”

Róbert egyébként édesapaként a család, a munkahely és a hobbi közötti egyensúly fenntartását is kiemelte. Azt is megtudtuk, nemcsak a munkája során törekszik arra, hogy minél több „nagy fogása” legyen, szabadidejében ugyanis a horgászat kedvelője. Különösen fontosnak tartja, hogy olyan eseményeket kínáljanak a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat dolgozóinak és családtagjainak, ahol kötetlenül beszélgethetnek. „Több mint tíz éve szervezek több napos kéklámpás horgászversenyeket, s az a tapasztalatom, hogy az ilyen rendezvények kiválóak a csapatépítésre. Mi a szolgálaton kívül is összetartunk, sokan szoros barátságot ápolunk” – mondja Róbert. Szerényen, de hozzáteszi, hogy az elmúlt 15 évben több mint hússzor állhatott már fel mentőtisztként dolgozó horgásztársával a dobogó valamelyik fokára. S bár a különböző versenyeken rengeteg kupát bezsebeltek, s volt már 20 kiló feletti fogásuk is, Róbert szerint – bár a munkában és a hobbija során is a legjobb eredményre törekszik – ezek az események nem a versengésről, sokkal inkább a kollégáival való szoros kapcsolatok ápolásáról szólnak. S ha nagy hal akad a horgukra, az csak bónusz.

 

2024. január 27.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás