A politikusok külföldi támogatásának átláthatóságáról nyújtott be törvényjavaslatot a héten a Jobbik Magyarországért Mozgalom. Erről, illetve a Mátrában az időjárás miatt kialakult áldatlan állapotokról tartott sajtótájékoztatót ma Vona Gábor pártelnök, országgyűlési képviselő Gyöngyösön.

Vona Gábor a támogatások átláthatósága kapcsán elmondta: a jelenlegi magyar belpolitikában nagyon aktuális és sokszor tárgyalt kérdés, hogy ki milyen külföldi érdekcsoportok megbízásából végzi a munkáját.  A Jobbik támogatja a Kormány azon szándékát, hogy a civil szférában megfelelő átláthatóságot teremtsen. A benyújtott törvényjavaslat lényege, hogy 1989-ig visszamenőleg minden országgyűlési képviselőnek és állami vezetőnek számot kellene adnia arról, hogy kapott-e anyagi támogatást külföldi magszemélytől, külföldi szervezettől vagy olyan belföldi szervezettől, amelyik külföldi támogatásban részesül.

Ezzel kapcsolatban jövő hét szerdára ötpárti egyeztetést hívtak összeA Kormány itt egyértelművé teheti a szándékait, hogy valóban az átláthatóságot kívánja támogatni és támogatja a javaslatukat, vagy a „sorosozás” csak egy belpolitikai médiablöff.

Néhány napja a rendkívüli időjárás miatt a Mátra egy része szinte megbénult és elszakadt a civilizációtól. Vona Gábor szerint az elmúlt ciklusokban kormányoktól függetlenül mostohagyerek volt a Mátra, melyet olyan fejőstehénként kezeltek, ami csak hozza a turisztikai bevételeket, de nem kell bele invesztálni. Az elmúlt néhány nap azt bizonyította be, hogy ez a felelőtlen kormányzati állami hozzáállás nem folytatható tovább. A légvezetékek leszakadtak, ami több kellemetlenséget is okozott: nem volt világítás, fűtés, telefonszolgáltatás, az utak járhatatlanná váltak. Vona Gábor kiemelte: írásbeli kérdést intézett Orbán Viktorhoz, melyben arra vár választ, hogy várható-e komolyabb változás, érdemi fordulat az elmúlt 27 év felelőtlen, nemtörődöm kormányzati politikájával szemben.

A 2018. évi költségvetési vita jövő héten kezdődik. Ebben a pártelnök aktívan részt kíván venni, mintegy két tucat módosító javaslata lesz, ami a választókerületnek, az itt élőknek az életét kívánja jobbá tenni.

Vona Gábor sajtóinterjúban elmondta: örül, hogy a mátrai hóhelyzet kapcsán pártpolitikai vita nem alakult ki, úgy látta, hogy Gyöngyös szocialista polgármestere, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a környékbeli vállalkozók és polgármesterek is kiálltak a változtatás mellett.

Szerző: KékesOnline