Belterületi utak rendbetétele, külterületi útszakok kiépítése, parkosítás is a rövid távú tervek közt szerepel Abasáron. A település fejlesztése folyamatos, tudatta portálunkkal Kazsu Attila. A polgármester hozzátette, hogy a forgalmasabb útkereszteződésekbe modern, már a település új címerével ellátott információs táblákat is kihelyeztek és új aszfaltot kapott a Hegyalja utca. Valamint éppen a napokban kezdték el a Fő úti parkban a filagória alapozási munkálatait.

„Tavasszal a parkot szeretnénk teljes mértékben befejezni. A kertészeti munkálatokat a nyár elejére elvégezni, az öntözőrendszer kiépítésével, a gyepesítéssel és a virágok elültetésével együtt, hogy a park méltó legyen az avatóünnepségre. A terveink szerint két méter hosszú lézervágott feliratú fémtáblán szerepelne Hanák Kolos neve, akiről a parkot neveznék el” – mondta el a község vezetője.

Hozzátette, hogy Hanák Kolosnak (1851–1923), a mátrai turizmus megteremtőjének sokat köszönhet a település. Hanák szívén viselte a mátraaljai falu szőlőültetvényeinek megmentését, ugyanis az 1880-as évek filoxéra (gyökértetű) országos járványa után új oltványszőlőket telepített. Birtokán szívesen tartózkodott és ösztönözte a helyi gazdákat a borértékesítő tömörülésre, borbemutatókat szervezett, hogy az abasári bornak nagyobb hírnevet szerezzen.

Kazsu Attila a további tervekről elmondta, hogy a régóta tervezett külterületi útszakasz kiépítésének közbeszerzési folyamata jelenleg is zajlik, s a remények szerint a nyár elején már el lehet kezdeni a kivitelezési munkákat.

2024. 04. 07.