Akár hobbiként, akár hivatásként foglalkozunk a kerttel, az első napsugarak, a melegedő időjárás tavasszal sokunkat kicsal a természetbe és bőven ad munkát. Bálint gazda évtizedes tanácsait pedig ma sem érdemes mellőzni!

Bálint György kertész- és mezőgazdasági mérnök, újságíró, Gyöngyös díszpolgára 100 év emberi kedvességet, tudást és növényszeretetet hagyott ránk. A kertbarátok és kollégák évtizedeken át tanultak tőle és most feladatuknak tekintik, hogy a kapott tudást továbbadják. A sok-sok év kertészeti tanácsai, növénybemutatatói, kerti ötletei, növényvédelmi útmutatói kapnak helyet Gyuri bácsi honlapján.

Innen szemezgettünk most mi is:

Március elején a legsürgősebb feladat a gyümölcsfák, a díszfák és díszbokrok, a szőlőoltványok és a rózsatövek ültetése, de ne feledkezzenek meg ezek alapos megöntözéséről sem, mert folyamatos és bőséges vízellátás nélkül a csemeték nem gyökeresednek meg.

Sok munkát követelnek ilyenkor az idősebb, termő gyümölcsfák. Most a koronaritkítás ideje következett el, amikor a sűrűn álló, az egymást keresztező és egymással rivalizáló ágrészeket és vesszőket kell tőből kimetszeni. Csak így érhetjük el, hogy minden gyümölcsöt elegendő napsütés érjen és ízletes termést hozzanak létre.

Elkerülhetetlen márciusi munka a kert minden lombhullató növényének, sőt minden, fából készült tárgyának (kerítés, kapu, oszlopok stb.) lemosó permetezése. Erre a célra igen alkalmas a kereskedelemben beszerezhető, kénnel vegyes bordói lé, amelyet 1%-os töménységben kell a növényekre permetezni. Ez a szer teljesen környezetbarát, emberre, állatokra, növényekre nézve veszélytelen, de valamennyi gombás megbetegedést megelőzi.

Március második felében kell elvetni az átmeneti lehűlést is elviselő zöldségfélék (zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák) magját és ilyenkor célszerű ültetni a vöröshagyma dughagymáit és a fokhagyma gerezdjeit is.

Ekkor van az évelő virágok ültetésének és a tearózsa bokrok metszésének az optimális ideje is. Kedvező idő esetén már a szabadba lehet vinni a fagymentes helyen teleltetett növényeket, pl. a leandereket, a babér-vés pálmafákat.

És márciusban már lehet szedni a rebarbara vastag, húsos levélnyeleit, amelyből kiváló kompót, torta és leves készíthető. Az ősszel lekaszált fűvel, szalmával, vagy tőzeggel letakart mángold tövek friss levelei ilyenkor már szedhető főzelék-alapanyagok.

Tehát aki teheti, igyekezzen minél korábban elvégezni a kerti feladatait, mert Bálit gazda is megmondta, hogy az idejében elvégzett kerti munka a legjobb biztosítéka a gazdag nyári és őszi termésnek!

2024. 03. 17.

Forrás és fotó: balintgazda.hu