A kormányzati forrásból megvalósuló beruházás jelenlegi állásáról Rudolf Mihályt, a Hadas Építész Mérnöki Művészeti Kft. építészét kérdeztük.

Megtudtuk: a tárgyi kivitelezés 3 részből áll: a legfontosabb a Nagyboldogasszony templom rekonstrukciója. Itt lassan befejeződik az ács-és bádogos munka, valamint a tetőfedés is, s beemelik az oromfali csúcsokra a már leszállított kőkereszteket. A külső falak kőrestaurálásaival a kivitelező ugyan jól áll, azonban a legfontosabb restaurálási helyszínek, a rózsaablakok, a támpillérek és a potikuszok még nagyon sok művészi munkát igényelnek.

A rózsaablakokba majd egyedi alabástrom-üveg betétek, a kő nyíláskeretezésekbe restaurált fa ajtók kerülnek. Az ajtók beépítése csak jövő tavasszal történik meg, mert a templombelsőbe nagyon sok anyagot kell bevinni és nem lenne jó, ha a restaurált kapuk sérülnének a kivitelezés közben.

A templombelsőben a számos érdekes leletet találtak, ugyanakkor a régészeti munkák a belső burkolatok kialakítását tolják maguk előtt. A templom új padozatot kap, de a jó állapotú régi padlóburkoló kövekből is vissza lesz néhány építve. A burkolások előtt még ki kell alakítani a külső falak belső oldalára készülő páraelvezető csatornákat is.

A tervek szerint a tél beálltáig a külső munkák mind elkészülhetnének és csak néhány lassan elkészíthető részletképzés maradna jövő tavaszra, nyárra. Amennyiben sikerül téliesíteni az épületet, a belső munkák tovább haladhatnának.

A templom mellett zajlanak a munkálatok a látogatókat váró két kis épület megvalósításán is. Itt belső padlóburkolások, és felületkezelések történnek, kint pedig a különböző lábazatképzések és a többcélú múzeumépület nyugati homlokzatának burkolata kerül fel még karácsonyig.

A külső út- és tereprendezés, valamint a közművek előkészítő munkái már részben elkészültek, a sétányépítés és a kertészeti munkák jövőre indulnak el.

A fejlesztésről Horváth László, a térség országgyűlési képviselője közösségi oldalán úhy fogalmazott: “A ciszterci apátság egyedülálló történelmi, építészeti, egyházi, turisztikai büszkeségük, a régen időszerű korszerűsítésével és funkcióbővítésével gondoskodunk arról, hogy még sok generáció csodálhassa meg!”

2023. 11. 13.
Fotó: Kékes Online