Folytatjuk a használt autókkal kapcsolatos interjúnkat, melyben egy gyöngyösi kereskedőt faggatunk a hazai piac sajátosságairól.

Lehet még találni olyan autóértékesítőt, aki maximálisan az ügyfél igényeit elégíti ki, nem pedig a saját autói közül akar ráerőszakolni valamit?
Nagyon nehéz. A tapasztalataim alapján, sok olyan kedves ügyfelemnek szereztem be az „álomautóját”, amire tényleg szüksége volt. Egy példa is említenék: volt olyan ügyfelem, aki 3 ajtós Fiat Stilot akart tőlem vásárolni, majd a beszélgetésünk folyamán kiderült, hogy 3 gyermeke van és a család hobbija a horgászat. Ennek tudatában megmutattam nekik egy Stilo MultiWagon kombi autót és a család nagy örömére boldogan megvásárolták. Minden igényüket kielégítette: Stilo, család, horgászat, autózás élménye.

Mire kell figyelni használt autó vásárlásakor? Melyek a legfontosabb szempontok?
Ha nincs kellő technikai hozzáértésünk  autóvásárlásakor, akkor vagy egy megbízható autókereskedőhöz kell fordulni, vagy hozzáértő autószerelőt érdemes magunkkal vinni. Egyébként számtalan szempontot kell figyelembe venni, melyről egy külön cikket lehetne írni.

Mennyire szoktak még visszaélni a kilométeróra-állással?
Ez egy nagyon szaftos kérdés.  Sajnos a magyar vásárlók 95%-a a szemének hisz. Tudjuk, hogy például 12 éves dízel autót 158.000 km-rel szinte lehetetlen találni, ezért az autókereskedők és a magánszemélyek nagy része pár tízezer forintért visszatekeri a kilométerórát, mert a vevők ilyet keresnek. Szerintem, ha egy 10-14 éves autóban van  260-320 ezer km, de dokumentálhatóan, vezetett szervizkönyvvel, az sokkal többet ér, mint egy 450 ezer km-ről visszatekert és 160 ezer km-rel megvásárolt autó.

Mi a teendő, ha megvettük az autót? Hány nap áll rendelkezésünkre az átírásig?
Ha kereskedésben vásároljuk az autót, célszerű az adott helyen lévő értékesítővel névre íratni a járművet. Amennyiben magánszemélytől vásároljuk, akkor a felelősségbiztosítás megkötése után, a helyi kormányablakban (okmányirodában) kell átíratni az autót, amire 15 nap áll rendelkezésre. Ellenkező esettben büntetést kell fizetni.

Szerző: KékesOnline, Géczi Adrienn