Kompolt, Kál és Kápolna: a három település gyakorlatilag egybeépült. A vasútállomás központi szerepet tölt be a falvak életében és mostanában a besurranó tolvajok kedvenc terepe is. A jellemzően fiatal suhancok leszállnak az egyik vonatról, futnak egy zsákmányszerző kört, majd a következő vonattal már el is tűnnek – mondta el a KékesOnline-nak Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere.

A település vezetője a facebook-on figyelmeztette a lakosságot és hamarosan nyomtatott formában is eljuttatják az üzenetet az ott élőknek: legyenek figyelmesebbek, ne könnyítsék meg a rablók dolgát.

A fiatalok bármit elcsennek, ami a kezük ügyébe akad – legyen az kerékpár, cserepes virág vagy rádiós magnó – hogy aztán párszáz forintért adjanak túl rajta. A pénzből sajnos általában alkoholt és cigarettát vásárolnak, sőt mostanában már az olcsó, és kifejezetten veszélyes szintetikus drogokat is, mint amilyen például a herbál.

A polgárőrség az elmúlt hetekben gyakrabban járőröz az utcákon késő délután és éjszaka is. A megszaporodott lopások miatt a három község körzeti megbízottai is sűrűbben cirkálnak erre – tájékoztatott a polgármester, majd hozzátette: jövő kedden a Füzesabonyi Rendőrkapitányságon tartanak megbeszélést arról, hogyan lehetne tovább fokozni a biztonságot. A rendőri létszám hullámzó, ugyanis sokakat vezényelnek le a déli határhoz, így a helyi védelem időszakosan gyengül.

Szerencsére úgy tűnik, végre megvalósulhat a régóta dédelgetett álmunk: a köztéri biztonsági kamerarendszer felszerelése. Jövő szerdán testületi ülést tartunk – mondja Balázs Zoltán, ahol minden bizonnyal döntés is születik erről. A beruházás első ütemét saját tartalékainkból finanszírozzuk, ez mintegy 15,-2 millió forint lesz és 4-6 jó minőségű, telefonról is követhető, visszanézhető kamera beszerzését jelenti. A további eszközöket pályázati forrásból szeretnénk megvásárolni, hogy még hatékonyabban szoríthassuk vissza a bűnözést és biztosíthassuk az itt élők biztonságát.

Szerző: KékesOnline
Fotó (illusztráció): pixabay