Tizennyolc és tizenöt év fegyházra ítélte a tavaly májusban éhen halt másfél éves gyöngyösi kislány szüleit szerdán első fokon az Egri Törvényszék.A bíróság J. Médea elsőrendű vádlottat és K. Gusztáv másodrendű vádlottat különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölésben találta bűnösnek.
A vádirat szerint a szülők K. Kiara Jernét szándékosan nem gondozták, a védőnővel nem tartottak kapcsolatot, a gyereket egyéves kora után az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatra nem vitték el, és a szükséges táplálékot sem biztosították neki.

Az ítélet indoklásában Schmidt Péter tanácsvezető bíró kiemelte: a szülők szándékosan elmulasztották törvényi kötelezettségeiket, súlyos kiszáradás és alultápláltság vezetett a gyermek halálához.
Hozzátette, mások felelőssége is felvetődik, de a bíróság csak abban a kérdésben foglalhatott állást, hogy a két vádlott elkövette-e ezt a cselekményt, és ha igen, azt szándékosan vagy gondatlanságból tette-e.

A tanácselnök kitért arra, hogy a vádlottak 2015 júliusától a 18 hónapos gyermek haláláig elzárkóztak mindennemű kapcsolattartástól, amellyel kiskorú gyermekük egészségi állapotára fény derülhetett volna, így az orvosi és a védőnői ellátástól, továbbá minden szociális beavatkozástól is.
A kislány testsúlya a halálakor 3410 gramm volt, ami legfeljebb egy két hónapos csecsemő testtömegének felel meg. A gyermek tulajdonképpen elveszítette a teljes izomzatát. Súlycsökkenését a szülők végignézték anélkül, hogy bármit tettek volna a megakadályozására – hangzott el a szóbeli indoklásban.

Az ügyész az ítéletet J. Médea esetében tudomásul vette, K. Gusztáv esetében súlyosításért fellebbezett. A továbbra is előzetes letartóztatásban maradó vádlottak és védőik más minősítés megállapításáért és enyhítésért fellebbeztek.
A szülők alapvetően azzal védekeztek, hogy eleinte a másik – Kiara Jernénél két és fél évvel idősebb – lányuknak is voltak súlyproblémái, de másfél éves korától elkezdett gyarapodni, és ebben bíztak a kisebbik gyerek esetében is.

A heol.hu arról számolt be, hogy az elsőrendű vádlott saját védelmében a következőket mondta: nem követte el, sem ő, sem a párja, sem együtt a bűncselekményt. Úgy fogalmazott, már a rendőrségen is elismerte a felelősségét abban, hogy nem vitték orvoshoz a kislányukat. „Miért is követtük volna el, amikor abszolút nem ilyen emberek vagyunk. Amikor megismerkedtünk, mindkettőnk mögött voltak már rosszul végződött kapcsolatok. Vágyva egy kiegyensúlyozott, szeretetteljes életre ilyen életet szerettünk volna a gyermekeinknek is. Ezt szerettük volna biztosítani. Nagyon fontosnak tartottuk azt az érzelmi kapcsolatot, amit a két nagyobb gyermekünknek nem sikerült biztosítani. Mi a legjobb szándékkal voltunk a gyermekeink iránt. Nem csak, hogy nem éheztettük őket, hanem mindent megpróbáltunk nekik biztosítani.”
K. Gusztáv úgy fogalmazott: „Tiszta szívvel hiszek a Jó Istenben. Aki tiszta szívvel hisz, az nem tud elkövetni bűncselekményt. A szeretet, amiben én voltam és vagyok a gyermekeimmel számomra azt jelenti, hogy jót tegyek nekik. Azt, hogy a gyerekem ne egyen, éhezzen, vagy bárki éhezzen ebben a világban azt nem tudom elfogadni. Mint ahogyan rossz szándékkal lenni sem tudok mások iránt.”

Forrás: MTI
Fotó: heol.hu, hirek.ma