Világbajnoki címet szerzett és 147,5 kilóval új világcsúcsot állított be a gyöngyösi Baráth Áron, a Heves Vármegyei SzC József Attila Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 3/11.a osztályos tanulója a közelmúltban Kiskunfélegyházán megrendezett GPC Világbajnokság 16-17 éves korosztályában.

Nagyon fiatalon lettél egy világbajnoki cím birtokosa. Mikor kezdtél erőemeléssel foglalkozni?

Tavaly szeptember elején mentem le edzőterembe egy osztálytársammal, előtte nem foglalkoztam testépítéssel vagy erőemeléssel, csak fociztam. Akkor 62 kiló voltam – most 74-, s azt a célt tűztem ki magam elé, hogy a tél során 70 kilót ki tudjak nyomni. Személyi edzőm nem volt, egyedül, illetve édesapám segítségével edzettem.

Nagyon gyorsan hatalmasat fejlődtél. Mi a titok?

Tavalyi év végén és idén év elején rohamtempóban haladtam előre, ez nyilván nem tartható folyamatosan. Minden nap az előző napi legnagyobb teljesítményemtől többet tettem fel a rúdra, vagy legalább ugyanannyit. Ettől lejjebb nem adtam. Így decemberre már 100 kilót tudtam kinyomni.

Az első versenyem májusban volt, ezt követően léptem be a Body Fit Andornaktálya csapatába. Korábban apukám is fekvenyomó versenyző volt, az ő ismerősei révén választottam ezt az egyesületet. Hét közben Gyöngyösön, hétvégén pedig Andornaktályán edzek, összesen 3-5 alkalommal. Nagyon szeretek velük tréningezni, igazi jó csapat, a támogatásuk sokat jelent nekem! Tóth Józsefnek, a klub vezetőjének külön is köszönetet szeretnék mondani.

Mire kell odafigyelned a verseny előtti időszakban?

Az edzésmunka mellett az étkezésre. Ilyenkor ki van számolva, hogy mit, mikor és mennyit ehetek, de még az is, hogy mennyi vizet kell innom. Az iskolába is minden nap viszem magammal az ebédet, amit édesanyám készít. Ez általában natúr, fűszer- és sómentes csirkemell rizzsel vagy bulgurral. A versenyek között azért kicsit lazábban tudom venni a szabályokat. A következő nagy megmérettetésem egy országos verseny lesz decemberben, szintén Kiskunfélegyházán, így most már indul a szigorú diéta. 155 kilót szeretnék majd kinyomni, így nem szabad csalnom az étkezéssel.

Hogy zajlott a verseny? Egyből sikerült kinyomni a kitűzött súlyt?

A szabály szerint 3 nyomásból kell érvényeset teljesíteni. Én 137,5 kilóval kezdtem, ami már országos csúcsnak számít, aztán 146-ot raktunk fel, ami a világrekord volt, aztán következett 147,5. Ezt egyébként korábban már a teremben is kinyomtam. A nyomás során sok mindent figyelnek, a testtartást, a bemozdulásokat, tehát nem feltétlenül fogadják el a nyomást, akkor sem, ha kimegy az adott súly.

Kik a legfőbb támogatóid?

A családom. Édesapám tulajdonképpen a példaképem, a mesterem és az edzőtársam, anyukámra pedig minden egyéb téren számíthatok, ami a biztos hátteret jelenti számomra. Szponzoraim még nincsenek, de a folyamatos versenyzés miatt hálás lennék, ha valaki meglátná bennem azt a sportolót, akit szívesen támogatna. A táplálékkiegészítők, vitaminok és a sok utazás meglehetősen nagy anyagi terhet ró a családomra, ezért bízom benne, hogy lesz majd olyan cég, aki támogatni tud az utamon.

Van egyáltalán szabadidőd?

Nagyon kevés. A korosztályommal ellentétben én nem járok bulizni, de nem is hiányzik. Számomra most csak az edzés létezik, mindent ennek rendelek alá. A focit nem hagytam abba, ritkán ugyan, de meccsekre még járok. Ha úgy adódik, szívesen sétálok a barátnőmmel a Mátrában, a csodálatos természeti környezet igazi feltöltődés számomra.

Mivel szeretnél később foglalkozni?

Természetesen az edzéssel. Szeretnék majd egyszer edzősködni és akár egy termet is nyitni, de ez még a távolabbi jövő, addig egyelőre magamnak szeretnék bizonyítani és újabb eredményeket elérni.

2023. 11. 25.
Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás